ریسکی از نسل سوم

ریسکی از نسل سوم

آرش مجاهد نقی /کارشناس بازار سرمایه یکی از سایت‌های کاربردی برای انجام معاملات اوراق بهادار، سامانه معاملاتی بورس یا همان وب‌سایت شرکت مدیریت فناوری بورس یا در اصطلاح عموم TSETMC است که در حقیقت مرجع اصلی دریافت آمار لحظه‎ای شرکت‎های سهامی عام برای فعالان بازار سرمایه محسوب می‌شود.

سه شنبه 9 مهر 1398 ساعت 16:42

به گزارش شبکه خبری بانک و بیمه "بینا" به نقل از دنیای اقتصاد 

ریسکی از نسل سوم

پیش از آنکه سامانه معاملاتی با مشکلات فراوان مواجه شود، ریسک‌های مرتبط با بازار سرمایه به دو طبقه سیستماتیک و غیرسیستماتیک طبقه‎بندی می‎شد. حال گویا باید مشکلات متعدد سامانه معاملاتی را نیز به‌عنوان خطری بالقوه در کنار سایر ریسک‎های بازار سرمایه قرار داد. مشکلاتی اعم از عدم ثبت سفارشات خرید و فروش در طول جلسات معاملاتی، هنگ کردن سامانه معاملاتی در زمان افزایش حجم و تعداد معاملات یا تشکیل صف‌های خرید و فروش، نمایش نادرست حجم معاملات در صف‌های خرید و فروش و عدم محاسبه صحیح قیمت‌های تابلو و به‌هم‎ریختگی اعداد و ارقام روی تابلوی سایت TSETMC و مشکلات عدیده در ثبت سفارش معامله‎گران برخط در ساعات معاملاتی به‌ویژه در زمان‌های عرضه اولیه، برخی از مشکلات اساسی سامانه معاملاتی فعلی هستند.

مشکلاتی که به مرور زمان از نظر کمیت و کیفیت متنوع‌تر نیز می‌شوند. بروز هر یک از این خطاهای سیستماتیک می‌تواند خسارت‌های جبران ناپذیری به معامله‌گران و سرمایه‌گذاران وارد کند. حادثه، پدیده‌ای تصادفی و غیر‌قابل تکرار است، اما اگر حوادث و رخدادها به‌طور مسلسل و در بازاری که ثانیه‌ها و دقیقه‌ها می‎تواند تعیین‌کننده‎ سود و زیان فعالان بازار باشد تکرار شوند، می‎تواند منجر به از دست رفتن اعتماد فعالان به بازار سرمایه باشیم. وجود زیرساخت معاملاتی قابل قبول، مطمئن و دقیق مهم‌ترین رکن جلب اعتماد سرمایه‌گذاران و در نتیجه شرط لازم امنیت سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه است. با توجه به اینکه بسیاری از سرمایه‌گذاران براساس روش‌های تحلیلی و آماری همچون تحلیل‌های بنیادی و تکنیکال، ارزش‌های ذاتی سهام و نقاط ورود و خروج سهام مورد نظر را شناسایی می‌کنند، ایرادات موجود در سامانه معاملاتی اعم از محاسبات قیمتی سهام، ثبت ناصحیح یا با تاخیر سفارشات در سیستم معاملات می‌تواند منجر به از دست رفتن فرصت‎های سرمایه‎گذاری شده و فعالان بازار را با زیان مواجه کند.

 با توجه به اهداف بلندمدت قانون‎گذاران بازار سرمایه در راستای سوق دادن بازار سرمایه به سمت معاملات الگوریتمی، سامانه معاملاتی فعلی به دلیل وجود اخلال در محاسبات قیمتی سهام و ثبت ناصحیح یا با تاخیر سفارشات نمی‎تواند جوابگوی معاملات با فرکانس بالا بوده و مشکلات عدیده‎ای را در تمامی سطوح بازار سرمایه به‌وجود خواهد آورد و اینجاست که اهمیت سامانه معاملاتی نمود بیشتری پیدا می‌کند. بدیهی است در چنین محیطی پر ریسک، هر فاکتور جدیدی سبب تعدیل ریسک سرمایه‎گذاری می‎شود، بنابراین نمی‌توان تاثیر منفی این فاکتورها را روی فعالیت و تصمیم‎گیری‌های سرمایه‌گذاران نادیده گرفت.  قطع شدن نه یکباره بلکه چندباره سامانه معاملاتی نیز از همان دسته عواملی است که به‎طور طبیعی تاثیر منفی روی روند معاملات کوتاه‎مدت و خصوصا در همان روز معاملاتی که خرابی رخ داده، می‌گذارد و چه بسا ادامه‎دار بودن آن می‎تواند موجب افزایش ریسک سیستماتیک بازار سرمایه شود. تجربیات چندباره درخصوص اختلال در سامانه معاملاتی نشان می‎دهد مختل شدن سامانه معاملاتی بازار سرمایه غالبا منجر به منفی شدن شاخص بورس و ایجاد فشار فروش در سطح بازار سرمایه شده است. قطعا وجود باگ در سیستم‌های کامپیوتری چندان عجیب نیست، اما مورد قابل تامل، تکرار وقوع و عدم موفقیت در از بین بردن مشکل است.

احتمالا یکی از عوامل موثر در ایجاد اختلال مربوط به حجم معاملات است که در ابتدای تغییر روند حجمی بازار در سال‌های گذشته بارها اتفاق افتاده بود که البته این مهم در نهایت با ارتقای سرورها، به بهبود وضعیت سامانه معاملاتی ختم شد. اما بحثی که مطرح است، این است که مدیران سازمان بورس برای جلوگیری از رخداد چنین وقایعی باید تلاش بیشتری انجام دهند، زیرا این دست عوامل کاملا درونی است و غالبا ربطی به محدودیت‌های محیطی ندارند. بنابراین بهتر است که سامانه خریداری شده را کمتر با مفاهیم غیر استاندارد بازار سرمایه ایران محدود و به جای آن به سوی استفاده از آپشن‌های رایج در دنیا حرکت کنیم. همچنین در سالیان قبل از جمله پیشنهاد‌های قابل تاملی که مدیران وقت شرکت مدیریت فناوری بورس تهران به‌عنوان متولی اصلی سامانه معاملات برای جلوگیری از تکرار اختلال و پاسخ به نیازهای فعالان بازار سرمایه داشتند، می‌توان به تغییر زمان معاملات سهام شرکت‎های بازار دوم بورس و همچنین فرابورس و ایجاد تاخیر چند دقیقه‎ای برای جلوگیری از تکرار اختلال در سامانه معاملاتی اشاره کرد.

درحالی‌که اجرای این قانون با توجه به پیوستگی بازارهای اول و دوم بورس و فرابورس می‎توانست کارآیی بازار را تا حد قابل توجهی کاهش دهد. با توجه به سهم بیش از ۶۰ درصدی معاملات آنلاین از کل معاملات بازار سرمایه و همچنین برنامه‎های بلندمدت دولت برای آزادسازی معاملات سهام عدالت متعلق به میلیون‌ها سهامدار، بهتر است کمی با سامانه معاملاتی بورس آشنا شویم. سامانه معاملاتی بورس ایران پس از گذشت ۸ سال و پس از لغو تحریم‎ها در سال۹۵ و در قالب تفاهم‌نامه به‌روزرسانی پایگاه داده‌ها و نرم‎افزار معاملاتی بازار سرمایه ایران توسط شرکت فرانسوی آتوس امضا شد تا با نوسازی و رفع اشکالات موجود، اختلال هسته معاملات برطرف شود.

همچنین در پاییز ۹۵ سامانه معاملاتی بورس اوراق بهادار تهران از فرابورس ایران مستقل و جدا شد، پیش از این معاملات این دو بازار روی یک هسته معاملات شکل می‎گرفت که گاهی بر اثر افزایش حجم معاملات، سامانه با کندی و گاهی با اختلال همراه می‎شد. در واقع سیستم معاملاتی بازار سرمایه ایران در دهه۸۰ از شرکت آتوس خریداری شده بود، اما به دلیل تحریم‌ها، به‌روزرسانی آن سیستم طی این سال‌ها مقدور نبود. نکته قابل توجه این است که به نظر می‎رسد طی حدود بیست سال که از عمر نرم‎افزار معاملاتی آتوس در ایران می‌گذرد، بخش عمده و اصلی سامانه معاملاتی بازار سرمایه ما همان سیستم قدیمی ۲۶ سال پیشِ شرکت EFA کانادا است.

مشکل اختلال در هسته معاملات، بیش از ۱۰ سال است که ادامه دارد و به گفته مدیر وقت شرکت فناوری اطلاعات سازمان بورس و اوراق بهادار، اولین خرابی سیستم به سال ۸۶ باز‌می‌گردد. علاوه بر این در حال‌حاضر، معاملات بورس تهران فاقد آپشن‌ها و ابزارهای پیچیده مالی است و سفارش‌های ارسالی تنها نیاز به کدنویسی‌های ساده دارد. در عین حال در صورتی که مشکل کنونی سامانه مذکور، تعداد بازدیدها باشد، ساده‌ترین راه ممکن برای جلوگیری از رخداد چنین مشکلاتی، اعمال محدودیت برای بازدیدکنندگان است. قاعدتا تمامی بازدیدکنندگان سامانه آنلاین معاملات بازار سهام را سهامداران واقعی تشکیل نمی‌دهند. به گفته فعالان بازار سهام نیز اعطای دسترسی آنلاین به تمامی بازدیدکنندگان، مطابق با الگوهای بین‌المللی نیست.

ظرفیت‌های تکنیکی و زیرساختی بورس تهران به لحاظ فنی متناسب با روزهای پرحجم، پرورودی و پرفعالیت بازار سهام نیست. شاید به همین دلیل است که در روزهای به شدت منفی، مثبت یا روزهایی که شاهد برگشت مسیر بازار هستیم، در اثر تعدد مراجعات به سایت اطلاع‌رسانی و آنلاین غالبا هسته معاملات دچار اختلال می‌شود و نتیجه‌ای نیز جز وقفه در معاملات ندارد. در عین حال با یک بررسی ساده به این نتیجه می‌رسیم که دادن دسترسی مستقیم به عموم مردم جهت مشاهده مستقیم روند معاملات روزانه در بورس‌های بین‌المللی امری معقول نیست.

نحوه کارکرد هسته معاملات و قطعی هسته معاملات

 کارکرد هسته معاملات بورس به این گونه است که در طول فاز معاملاتی بعد از اینکه سفارش‌ها گرفته می‌شود، تطبیق یا مچینگ انجام می‌پذیرد که در واقع عرضه و تقاضا متناسب با سفارش‌های خریدوفروش با یکدیگر تطبیق داده می‌شوند و مشخص می‌شود که دو طرف معامله چه کسانی هستند. چراکه در معاملات ابتدا سفارش‌ها بی‌نام در کنار یکدیگر قرار گرفته و زمانی که تطبیق داده می‌شوند، مشخص می‌شود که طرفین با چه قیمتی، در چه زمانی و با چه حجمی معامله خود را انجام می‌دهند.

هنگامی که سامانه معاملاتی وارد مرحله‌ای ‌شود که اطلاعات معامله با اطلاعات دیتابیس تطبیق نداشته باشد، شرکت مدیریت فناوری برای جلوگیری از ادامه‌ گسترش اختلال، امکان ارسال سفارش را قطع می‌کند، چراکه اگر اجازه انجام معاملات داده شود، حجم زیادی از معاملات باید لغو شده که در این‌صورت برگشت معاملات در این حالت زمان‌بر و پر‌ریسک خواهد بود، به همین دلیل شرکت مدیریت فناوری بلافاصله سامانه را قطع می‌کند تا بازیابی معاملات بهتر انجام شود و حجم معاملات کمتری نیاز به بررسی داشته باشد. بنابراین نمود بیرونی این مشکل، قطع شدن سامانه معاملاتی است، ولی از دید داخلی شرکت مدیریت فناوری، سامانه فعال بوده و کار می‌کند هرچند در آن مقطع زمانی عملکرد درستی نداشته باشد.

این مطلب برایم مفید است
3 نفر این پست را پسندیده اند

ثبت نظر

ارسال

نمایش‌

بی توجهی به کارکنان نفت در تعیین پاداش پایان خدمت کارکنان دولت!

بر اساس لایحه بودجه ۱۴۰۲ در سال آینده پاداش پایان خدمت کارکنان در ازای هر سال خدمت و به میزان حداکثر تا سی سال ۵۲۰ میلیون تومان پیش‌بینی شده که نسبت به امسال ۷۵ میلیون تومان اضافه شده است.

  • 403

2877 میلیارد دلار ثروت نفتی برباد رفته در 12 سال تحریم

برای فهم بهتر مقدار هزینه 2877 میلیارد دلاری وارد شده از صادرات نفتی از دست رفته تا پایان سال میلادی گذشته، می‌توان به ارزش ریالی آن با توجه به قیمت دلار در بازارهای امروز اشاره کرد که بالغ بر 100.7 هزار هزار میلیارد تومان می‌شود.

  • 408

رحیمی: در لایحه بودجه ۱۴۰۲ هیچ افزایش قیمتی برای حامل‌های انرژی دیده نشده است/ معافیت برای خانوارهای کم‌درآمد

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: سال آینده هیچ افزایش قیمتی برای حامل‌های انرژی از جمله بنزین، گازوئیل و گاز را نداریم و این موضوع اصلاً در بودجه سال ۱۴۰۲ نیامده است.

  • 479

اشتباه بانک مرکزی در آبان ماه

سید احسان خاندوزی، سخنگوی اقتصادی دولت : نرخ ارز در سامانه نیما متغیر خواهد بود. بخشی از مشکلی که در آبان و آذر ماه به وجود آمد بود. اشتباه در تخصیص ارز در یکی از زیرمجموعه های بانک مرکزی بود و موجب شد واردات برای کالاهایی که با درهم باید وارد می شد با محدودیت همراه شود .که باعث شد این موضوع القا ش ...

  • 478

قیمت قطعات یدکی در بازار سلیقه ای شد/ خبری از نظارت نیست

رئیس اتحادیه تعمیرکاران خودرو با اعلام اینکه قیمت قطعات یدکی گران شده اما قیمت دستمزد تعمیرکاران خودرو تغییر نکرده است، گفت: در حال حاضر قیمت قطعات یدکی خودرو بسیار بالاست و هیچ نظارتی در این رابطه انجام نمی شود.

  • 475

کارنامه روحانی و رئیسی در کنترل تورم

«تورم را نصف و سپس تک‌رقمی خواهیم کرد»؛ این دقیقا وعده‌ای بود که سیدابراهیم رئیسی در انتخابات سال گذشته داد. اکنون 16 ماه از آغاز به کار دولت او می‌گذرد و بررسی‌ها نشان می‌دهد رئیسی و دولتش در کنترل تورم طی این مدت، نسبت به بازه زمانی مشابه در دولت روحانی، ناکام بوده‌اند.

  • 397

سابقه بیمه خریدنی نیست ولی یک استثنا دارد

سابقه بیمه خریدنی نیست مگر اینکه فرد به ۶۰ سال رسیده باشد و برای بازنشسته شدن نیاز به خرید سابقه بیمه داشته باشد.

  • 569

مردم بیشتر چه خانه‌هایی می‌خرند؟

فشار تقاضا برای واحدهای کوچک متراژ و قدیمی نمایه غالب در این بازار است.

  • 340

اقتصاد کلان چیست؟

ه علت تاثیرگذاری وضعیت اقتصادی بر تمامی افراد، مسائل اقتصاد کلان، نقش مهمی را در مباحثات سیاسی ملی ایفا می‌کنند. شرکت‌کنندگان در انتخابات از وضعیت اقتصادی آگاه هستند و می‌دانند که سیاست‌های دولت می‌تواند از راه‌های قابل‌توجهی بر اقتصاد، تاثیرگذار باشد.

  • 387

چرا مردم تمایلی به بیمه‌های زندگی ندارند؟

یک مدیر بیمه‌ای ضمن تشریح برخی دلایل عدم توجه مردم به بیمه‌های زندگی، گفت: :‌ یکی از مهمترین دلایل تورم و کاهش ارزش پول است که مردم متناسب با شرایط تصمیم می‌گیرند.

  • 532

قطار سریع السیر در بازار سکه

برخی از سکه بازان با اشاره به اظهارات اخیر رئیسی درباره قطار پیشرفت به کنایه می گفتند نرخ دلار این روزها سوار قطار سریع السیر شده و ایستگاه ها را یکی پس از دیگری طی می کند. همین امر موجب شده سکه بازان تحت هیجان افزایش قیمت دلار در موقعیت خرید قرار بگیرند.

  • 498

نقش موثر اصناف در تنظیم بازار و توزیع کالاهای اساسی

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت قزوین با تاکید بر نقش مهم اصناف در پیشبرد اهداف اقتصادی کشور و توزیع کالا و خدمات بین جامعه گفت: بدون همراهی و حضور موثر اصناف هیچ برنامه‌ای در بازار قابلیت اجرا و عملیاتی شدن ندارد.

  • 397

احتمال تغییر سن و سابقه بازنشستگی در بودجه ۱۴۰۲/ کدام صندوقها با بودجه دولت سرپا هستند؟

دولت برای جلوگیری از تشدید چالش در صندوقهای بازنشستگی بایستی پیشنهادهای تحولی در حوزه صندوق‌های بازنشستگی و اصلاح سن و سابقه بازنشستگی در بودجه سال ۱۴۰۲ لحاظ کند.

  • 1804

پول مازاد فروش خودرو در بورس کالا به جیب خودروساز می‌رود؟

عضو هیات رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: اگر قیمت معامله شده خودرو در بورس بالاتر از بهای تمام شده پایه و سود معقول باشد، تفاوت مذکور باید برای مصارف عمومی به طور مثال برای توسعه صنعت حمل و نقل هزینه شود.

  • 285

«زمستان سخت» پتروشیمی ایران آغاز شد

بحران مدیریتی در حالی دومین دارنده منابع گازی جهان را دچار چالش جدی کرده است که رسانه‌های نزدیک به دولت مدت‌ها بود «زمستان سخت اروپا و التماس آن‌ها برای گاز ایران» را نوید می‌دادند.

  • 487

تحلیل تکنیکال بورس چیست؟

تحلیل تکنیکال بورس در واقع علمی در بازارهای مالی است که در آن پیش‌بینی قیمت‌های آینده بر اساس بررسی قیمت‌های گذشته صورت می‌گیرد.

  • 271

وضعیت حاد در بانک های 4 استان کشور

نرخ تسهیلات به سپرده ها پس از کسر سپرده قانونی در مهر ماه امسال، در 4 استان کشور بالاتر از 100 درصد بوده که اتفاقی خطرناک در اقتصاد قلمداد می شود. به باور برخی تحلیل گران این رویداد می تواند موجب رشد فزاینده نقدینگی شده و از این حیث این 4 منطقه را میدان انفجار نقدینگی می دانند.

  • 1965

بیشترین رشد قیمت سهام بانکی به سامان رسید

در اولین روز هفته معاملات بورس و فرابورس تهران، شاهد تغییرات اندک شاخص سهام بانک‌ها و موسسات اعتباری در بازار سرمایه بودیم.

  • 1770

بیشترین رشد قیمت سهام انبوه سازی، املاک و مستغلات به وتوس رسید

در اولین روز کاری هفته معاملات بورس وفرابورس تهران شاهد افت شاخص سهام شرکت های انبوه سازی،املاک و مستغلات دربازار سرمایه بودیم.

  • 675

وصول ۲۷۰ هزار میلیارد تومان مالیات در ۷ ماه/ درآمد مالیاتی مهر ۵۰ هزار میلیارد تومان شد

با توجه به آمارهای سازمان امور مالیاتی طی ۷ ماهه سال جاری حدود ۲۷۰ هزار میلیارد تومان مالیات وصول شده است و درآمد مالیاتی مهر ماه ۵۰ هزار میلیارد تومان بوده است.

  • 361