بازی کردن با قیمت بدون فراهم کردن زمینه بهبود کیفیت، تنها به مردم فشار می‌آورد/ دولت فعلی و قبلی باید به سؤالهای زیادی درباره هدفمندی رایانه‌ها پاسخ دهند

بازی کردن با قیمت بدون فراهم  کردن زمینه بهبود کیفیت، تنها به مردم فشار می‌آورد/ دولت فعلی و قبلی باید به سؤالهای زیادی درباره هدفمندی رایانه‌ها پاسخ دهند

حسین صمصامی گفت: دولت باید در طی برنامه مشخصی کارخانه‌ها، خوردرو، جاده ،حمل ونقل عمومی و تمامی موارد مرتبط به انرژی را با سیاست‌های ارتقای کیفیتی به حد نصاب مورد نظر می‌رساند و با به روز کردن اصلاحات و اصلاح ساختار و بهبود بهره‌وری دست به اقدامات ثانویه می‌زد.

دوشنبه 11 آذر 1398 ساعت 19:53

به گزارش شبکه خبری بانک و بیمه "بینا" به نقل از قدس آنلاین 

حسین صمصامی اقتصاد دان و استاد دانشگاه در گفت و گو با قدس آنلاین درخصوص چرایی عدم بهره وری اصلاح یارانه‌ها در دو دولت قبل و کنونی اینگونه توضیح داد: زمان اجرای هدفمندی یارانه‌ها در دولت آقای احمدی‌نژاد نیز برخی از اقتصاددانان و کارشناسان اقتصادی با فرمول‌ها و مدل‌های الفبای اقتصاد نوکلاسیک و لیبرالیستی اینگونه به جامعه القا کردند که تأثیر روانی تورم بعد از هدفمندی یارانه‌ها تنها  3 درصد است؛ آنها سعی داشتند با مستند سازی نگرانی‌های حول محور تورم را به انحای مختلف توجیه کنند در حالی که واضح بود انرژی پایه تولید، حمل و نقل و زندگی مردم است و گران شدن آن از نظر علم اقتصاد به معنای افزایش هزینه‌های تولید است.

وی دراین باره افزود: به تعبیر اقتصادی،  بالا بردن منحنی عرضه به معنای افزایش رکود تورمی و همه گیر شدن تورم است. بنابراین می‌توان گفت اینکه افزایش قیمت حامل‌های انرژی منجر به گرانی یا تورم نمی‌شود فریب بزرگی است که همه دستگاه‌های دولتی با حمایت‌های خود سعی در کاهش نرخ تورم به صورت دستوری دارند. همانگونه که این روش در دو سال ابتدای هدفمندی یارانه ها در دولت آقای احمدی‌نژاد با کنترل تورم توسط همه دستگاه‌های دولتی و فشار به تولیدکنندگان دنبال شد. هر چند که جلوگیری از افزایش قیمت به صورت دستوری بیش از دو سال ممکن نشد و با در رفتن فنر تورم به یک باره قیمت بسیاری از کالاها و خدمات را افزایش داد.

استاد اقتصاد خاطر نشان کرد: با افزایش نرخ حامل‌های انرژی، نیاز تمامی سیستم‌ها، کارخانه‌ها و دستگاه‌ها به انرژی افزایش می‌یابد لذا بالا رفتن تورم و عمومی شدن آن دولت به سمت استقراض از شبکه بانکی می‌رود یا با انتشار اوراق قرضه دست به اقدامات تأمین اعتباری و مالی می‌زند که موعد سررسید بازپرداخت بدهی‌ها تورم ایجاد شده مشکلات دیگری به دولت وملت تحمیل می‌کند لذا تورم دوران آقای احمدی‌نژاد بعد از دوران ریاست جمهوری آقای هاشمی بی‌سابقه بود، تورمی که ناشی از عدم تأمین زیر ساختهای مورد نیاز قبل از اجرای هدفمندی یارانه‌ها بود.

حسین صمصامی گفت: آقای احمدی‌نژاد سعی کرد تا با تزریق پول بخشی از تورم تحمیل شده به جامعه را جبران کند که به مرور کفایت نکردن آن مبلغ برای هزینه‌های مردم اثبات شد. همه گیر شدن تورم و رسیدن آن به دلار از هزار تومان به مرز 3هزار و 600 تومان تا رسیدن به دولت آقای روحانی با 3200 تومان از تبعات افزایش نرخ حامل‌های انرژی بود. تورم ناشی از هدفمندی یارانه‌ها براساس توجه دولتمردان و برخی از اقتصاددانان به سیاست های دیکته شده غلط بانک جهانی بود؛ سیاستی که با دست خودمان از چاله به چاه افتادیم و تکرار مجدد این سایت در دولت آقای روحانی تبعات شدیدتری به دنبال خواهد داشت.

وی دراین باره اینگونه توضیح داد: هدف از اجرای سیاست هدفمند کردن یارانه‌ها، حمایت از تولید، بهینه شدن مصرف، کاهش و مصرف بهینه بنزین توسط مردم، بهینه سازی دستگاه‌ها و کارخانه‌های تولیدی، مصرف بهینه خودروها،  بهینه سازی خدمات شهری، رونق تولید و افزایش قدرت خرید مردم بود؛ در حالی که روند رو به جلو نشان داد که هیچ یک از این سیاست‌ها اصلاح یا اعمال نشد.دولت مدعی بود با افزایش حامل‌های انرژی یا بنزین مانع قاچاق سوخت می‌شود.این مسأله نیز به خوبی محقق نشد چرا که مساله اصلاح ساختارها ربطی به افزایش قیمت‌ها ندارد.

استاد اقتصاد تصریح نمود: دولت باید در طی برنامه مشخصی کارخانه ها، خوردرو، جاده ،حمل ونقل عمومی و تمامی موارد مرتبط به انرژی را با سیاست های ارتقای کیفیتی به حد نصاب مورد نظر می‌رساند و با به روز کردن اصلاحات و اصلاح ساختار و بهبود بهره وری دست به اقدامات ثانویه می‌زد در حالی که دولتها آسان‌ترین راه را با تبعات بیشماری در دستور کار قرار دادند؛ یعنی بالا بردن قیمت حامل‌های انرژی؛ در حالی که قیمت ضعیف ترین و آخرین حلقه این مجموعه به شمار می‌رود.

حسین صمصامی اقتصاد دان دراین باره گفت: بازی کردن با قیمت فقط چوب زدن به مردم است، بدون اینکه دولت فضا و زمینه برای بهبود کیفیت فراهم کرده باشد تنها به مردم فشار می آورد حال باید دولت قبلی و کنونی به این سوال پاسخ دهند که آیا با هدفمندی یارانه‌ها تولید خودروهای بی کیفیت از نظر مصرف در این سالها بهبود یافت؟ آیا با گران شدن بنزین تکنولوژی بهتری به دست آورده شد؟ اگر در صنایع موشکی هم اینگونه کار می کردیم؛ امروز قادر به ساخت یک فشنگ هم نبودیم، نمی‌توانستیم  یک متر سیم خاردار هم بسازیم؛ رمز توانمندی صنایع موشکی ما در بالا زدن آستین همت در تحقیق و توسعه و مهندسی معکوس و سراغ سیستم های جدید رفتن و استفاده از توان و تفکر و دانش جوانان و اندیشمندان است. تحقق این فعالیت ها در هسته‌ای و نانوتکنولوژی اثبات شده که هر زمان که به توانمندی فکری و نیروی داخلی بها دادیم و بر روی آن سرمایه گذاری کردیم به جواب های خوبی رسیدیم.

استاد اقتصاد خاطر نشان کرد: قطعاً با افزایش قیمت به جایی نمی‌رسیم؛ مگر آقای روحانی به عنوان رئیس جمهور قول ندادند که هیچ گونه افزایش قیمتی نخواهیم داشت؟ چنین چیزی در همین یک هفته اتفاق افتاد؟ آیا می توان بازار را به صورت دستوری کنترل کرد؟  مگر بازار منتظر دستور رئیس جمهور است؟ کدام مکانیزم نظارتی می تواند مانع گران شدن تولید شود؟ مگر می‌توان با همه جامعه درافتاد؟ مگر به صورت دستوری می‌توان جلوی افزایش قیمت ها ر ا گرفت ؛ افزایش قیمتی که دومینووار بر همه کالاها و خدمات تأثیر می گذارد و اولین آثار خود را در تولید به صورت کمبود نقدینگی نشان خواهد داد.

صمصامی دراین باره اینگونه توضیح داد: برفرض مثال کارخانه ای برای تأمین انرژی خود تا دو ماه پیش نیازمند صد میلیون تومان بود؛ اکنون با سه برابر شدن قیمت بنزین نیازمند نقدینگی بیشتری است؛ قطعا دولت وارد یک دور باطل شده است.  تا زمانی که دولت فرآیند اساسی که منجر به عدم بهره وری می شود در برنامه دراز مدت و میان مدت خود اصلاح نکند و مانع تولید خودروهای پر مصرف  و مشوق تولید خودروهای کم مصرف نشود؛ تا زمانی که دولت خودروسازان را مکلف به تحقیق وتوسعه نکند و از آنها حمایت به عمل نیاورد؛ ضمن اینکه متخلفان را جریمه سنگین کند نمی‌توان منتظر رشد و شکوفایی اقتصادی یا بهره وری شد.

حسین صمصامی اقتصاد دان گفت:  قیمت آخرین حلقه است بازی با قیمت بدون توجه به درامدها فاجعه است؛ یعنی تحمیل هزینه‌های بیخود و زائد به مردم؛ در حالی که تورم 40 درصد است دولت 15 درصد به حقوق کارمندان و کارگران اضافه می‌کند؛ روز به روز قدرت خرید مردم کاهش می یابد وتورم ها بخش زیادی از زندگی ومعیشت مردم را تحت فشارهای متعددی قرار می دهد.

انتهای پیام/

ثبت نظر

ارسال

نمایش‌

بی توجهی به کارکنان نفت در تعیین پاداش پایان خدمت کارکنان دولت!

بر اساس لایحه بودجه ۱۴۰۲ در سال آینده پاداش پایان خدمت کارکنان در ازای هر سال خدمت و به میزان حداکثر تا سی سال ۵۲۰ میلیون تومان پیش‌بینی شده که نسبت به امسال ۷۵ میلیون تومان اضافه شده است.

  • 403

2877 میلیارد دلار ثروت نفتی برباد رفته در 12 سال تحریم

برای فهم بهتر مقدار هزینه 2877 میلیارد دلاری وارد شده از صادرات نفتی از دست رفته تا پایان سال میلادی گذشته، می‌توان به ارزش ریالی آن با توجه به قیمت دلار در بازارهای امروز اشاره کرد که بالغ بر 100.7 هزار هزار میلیارد تومان می‌شود.

  • 408

رحیمی: در لایحه بودجه ۱۴۰۲ هیچ افزایش قیمتی برای حامل‌های انرژی دیده نشده است/ معافیت برای خانوارهای کم‌درآمد

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: سال آینده هیچ افزایش قیمتی برای حامل‌های انرژی از جمله بنزین، گازوئیل و گاز را نداریم و این موضوع اصلاً در بودجه سال ۱۴۰۲ نیامده است.

  • 479

اشتباه بانک مرکزی در آبان ماه

سید احسان خاندوزی، سخنگوی اقتصادی دولت : نرخ ارز در سامانه نیما متغیر خواهد بود. بخشی از مشکلی که در آبان و آذر ماه به وجود آمد بود. اشتباه در تخصیص ارز در یکی از زیرمجموعه های بانک مرکزی بود و موجب شد واردات برای کالاهایی که با درهم باید وارد می شد با محدودیت همراه شود .که باعث شد این موضوع القا ش ...

  • 478

قیمت قطعات یدکی در بازار سلیقه ای شد/ خبری از نظارت نیست

رئیس اتحادیه تعمیرکاران خودرو با اعلام اینکه قیمت قطعات یدکی گران شده اما قیمت دستمزد تعمیرکاران خودرو تغییر نکرده است، گفت: در حال حاضر قیمت قطعات یدکی خودرو بسیار بالاست و هیچ نظارتی در این رابطه انجام نمی شود.

  • 475

کارنامه روحانی و رئیسی در کنترل تورم

«تورم را نصف و سپس تک‌رقمی خواهیم کرد»؛ این دقیقا وعده‌ای بود که سیدابراهیم رئیسی در انتخابات سال گذشته داد. اکنون 16 ماه از آغاز به کار دولت او می‌گذرد و بررسی‌ها نشان می‌دهد رئیسی و دولتش در کنترل تورم طی این مدت، نسبت به بازه زمانی مشابه در دولت روحانی، ناکام بوده‌اند.

  • 397

سابقه بیمه خریدنی نیست ولی یک استثنا دارد

سابقه بیمه خریدنی نیست مگر اینکه فرد به ۶۰ سال رسیده باشد و برای بازنشسته شدن نیاز به خرید سابقه بیمه داشته باشد.

  • 569

مردم بیشتر چه خانه‌هایی می‌خرند؟

فشار تقاضا برای واحدهای کوچک متراژ و قدیمی نمایه غالب در این بازار است.

  • 340

اقتصاد کلان چیست؟

ه علت تاثیرگذاری وضعیت اقتصادی بر تمامی افراد، مسائل اقتصاد کلان، نقش مهمی را در مباحثات سیاسی ملی ایفا می‌کنند. شرکت‌کنندگان در انتخابات از وضعیت اقتصادی آگاه هستند و می‌دانند که سیاست‌های دولت می‌تواند از راه‌های قابل‌توجهی بر اقتصاد، تاثیرگذار باشد.

  • 387

چرا مردم تمایلی به بیمه‌های زندگی ندارند؟

یک مدیر بیمه‌ای ضمن تشریح برخی دلایل عدم توجه مردم به بیمه‌های زندگی، گفت: :‌ یکی از مهمترین دلایل تورم و کاهش ارزش پول است که مردم متناسب با شرایط تصمیم می‌گیرند.

  • 532

قطار سریع السیر در بازار سکه

برخی از سکه بازان با اشاره به اظهارات اخیر رئیسی درباره قطار پیشرفت به کنایه می گفتند نرخ دلار این روزها سوار قطار سریع السیر شده و ایستگاه ها را یکی پس از دیگری طی می کند. همین امر موجب شده سکه بازان تحت هیجان افزایش قیمت دلار در موقعیت خرید قرار بگیرند.

  • 498

نقش موثر اصناف در تنظیم بازار و توزیع کالاهای اساسی

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت قزوین با تاکید بر نقش مهم اصناف در پیشبرد اهداف اقتصادی کشور و توزیع کالا و خدمات بین جامعه گفت: بدون همراهی و حضور موثر اصناف هیچ برنامه‌ای در بازار قابلیت اجرا و عملیاتی شدن ندارد.

  • 397

احتمال تغییر سن و سابقه بازنشستگی در بودجه ۱۴۰۲/ کدام صندوقها با بودجه دولت سرپا هستند؟

دولت برای جلوگیری از تشدید چالش در صندوقهای بازنشستگی بایستی پیشنهادهای تحولی در حوزه صندوق‌های بازنشستگی و اصلاح سن و سابقه بازنشستگی در بودجه سال ۱۴۰۲ لحاظ کند.

  • 1790

پول مازاد فروش خودرو در بورس کالا به جیب خودروساز می‌رود؟

عضو هیات رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: اگر قیمت معامله شده خودرو در بورس بالاتر از بهای تمام شده پایه و سود معقول باشد، تفاوت مذکور باید برای مصارف عمومی به طور مثال برای توسعه صنعت حمل و نقل هزینه شود.

  • 285

«زمستان سخت» پتروشیمی ایران آغاز شد

بحران مدیریتی در حالی دومین دارنده منابع گازی جهان را دچار چالش جدی کرده است که رسانه‌های نزدیک به دولت مدت‌ها بود «زمستان سخت اروپا و التماس آن‌ها برای گاز ایران» را نوید می‌دادند.

  • 487

تحلیل تکنیکال بورس چیست؟

تحلیل تکنیکال بورس در واقع علمی در بازارهای مالی است که در آن پیش‌بینی قیمت‌های آینده بر اساس بررسی قیمت‌های گذشته صورت می‌گیرد.

  • 271

وضعیت حاد در بانک های 4 استان کشور

نرخ تسهیلات به سپرده ها پس از کسر سپرده قانونی در مهر ماه امسال، در 4 استان کشور بالاتر از 100 درصد بوده که اتفاقی خطرناک در اقتصاد قلمداد می شود. به باور برخی تحلیل گران این رویداد می تواند موجب رشد فزاینده نقدینگی شده و از این حیث این 4 منطقه را میدان انفجار نقدینگی می دانند.

  • 1949

بیشترین رشد قیمت سهام بانکی به سامان رسید

در اولین روز هفته معاملات بورس و فرابورس تهران، شاهد تغییرات اندک شاخص سهام بانک‌ها و موسسات اعتباری در بازار سرمایه بودیم.

  • 1756

بیشترین رشد قیمت سهام انبوه سازی، املاک و مستغلات به وتوس رسید

در اولین روز کاری هفته معاملات بورس وفرابورس تهران شاهد افت شاخص سهام شرکت های انبوه سازی،املاک و مستغلات دربازار سرمایه بودیم.

  • 675

وصول ۲۷۰ هزار میلیارد تومان مالیات در ۷ ماه/ درآمد مالیاتی مهر ۵۰ هزار میلیارد تومان شد

با توجه به آمارهای سازمان امور مالیاتی طی ۷ ماهه سال جاری حدود ۲۷۰ هزار میلیارد تومان مالیات وصول شده است و درآمد مالیاتی مهر ماه ۵۰ هزار میلیارد تومان بوده است.

  • 361