چتر نجات سود برای بورس تهران

چتر نجات سود برای بورس تهران

شنبه 19 مرداد 1398 ساعت 16:15

به گزارش شبکه خبری بانک و بیمه "بینا" به نقل از سرپوش 

معاملات این هفته بازار سهام مشابه هفته‌های گذشته تحت‌تاثیر متغیرهای کلان آغاز شد. با این وجه‌تمایز که فشار این مقطع از ریزش قیمت‌ها از بازار جهانی نشات می‌گرفت و خبری از تشدید تنش‌های سیاسی در کار نبود. روزهای پایانی هفته گذشته با نوسان‌های شدید قیمتی در بازار کامودیتی‌ها همراه شد و همان‌گونه که انتظار می‌رفت این موضوع خود را در روند معاملات آغازین هفته نشان داد. با این وجود خبری از فشارهای هیجانی عرضه نبود و شاخص کل بورس بدون تغییر محسوسی به کار خود پایان داد.

بازارهای جهانی دو روز انتهایی هفته را متاثر از دو عامل عمده با نوسان‌های شدید سپری کردند. در اولین مورد، فعالان اقتصادی سیگنال‌های موردانتظار از کاهش نرخ بهره بانک مرکزی آمریکا را دریافت نکردند و این مساله سبب رشد شاخص دلار و فشار بر قیمت کامودیتی‌هایی شد که بر مبنای دلار قیمت‌گذاری می‌شوند. با این حال اثر عامل دوم به مراتب بیشتر بود. رئیس‌جمهور آمریکا روز جمعه اعلام کرد از ابتدای ماه سپتامبر بر ۳۰۰ میلیارد دلار کالای وارداتی دیگر از چین تعرفه ۱۰ درصدی اعمال می‌کند. مساله‌ای که سبب شد تا نگرانی‌ها نسبت به آینده‌ اقتصاد جهانی و همچنین تقاضا در بازارهای امن  شدت بیشتری بگیرد و سرمایه‌گذاران را به سمت دارایی‌هایی همچون طلا و اوراق قرضه رهنمون کند.

واکنش بورس تهران به شوک بازارجهانی

علاوه بر دو مورد بالا برخی عوامل مقطعی و متمرکز نیز در روند قیمتی برخی کالاها، همچون سنگ‌آهن خودنمایی کردند. تجمیع این عوامل سبب شد تا طی دو روز انتهایی هفته قیمت نفت در هر دو شاخص برنت و تگزاس حدود ۵ درصد ریزش را تجربه کند و مس ۶۲/ ۳درصد، روی ۵/ ۳ و سرب ۱/ ۳ درصد افت قیمت را به ثبت برسانند. با توجه به حجم قابل‌توجه صنایع کامودیتی‌محور در بورس تهران چنین تغییرات قیمتی در بازارهای جهانی همواره با واکنش قابل‌توجهی از جانب سهامداران همراه بوده است. با این حال روند معاملات روز گذشته به گونه‌ای جریان یافت که شاخص کل توانست در مقابل نزول مقاومت کند و نهایتا کار خود را با رشد ۸ واحدی به پایان ببرد. ثبات و آرامش روز گذشته بورس را می‌شود تا حدودی متفاوت از واکنش‌های پیشین بازار سهام به ریزش قیمت‌های جهانی تفسیر کرد؛ با این وجود به‌نظر می‌رسد این رفتار عمومی طی معاملات روز گذشته را می‌توان قابل‌توجیه دانست و هم‌راستا با مبانی تحلیلی عنوان کرد.

 

سمت و سوی معاملات شنبه

از جمله مشخصات دادوستدهای روز گذشته آن بود که تغییرات قیمت‌های جهانی در معاملات بورس تهران بدون بازخورد نماند. به این معنا که نمادهای کاملا مرتبط با کالاهای نامبرده، روز گذشته را با افت ملموس قیمت سپری کردند. بزرگان فلزی و سنگ‌آهنی روز گذشته بزرگ‌ترین وزنه‌هایی بودند که مانع از رشد بیشتر شاخص کل شدند. همچنین فشارهای نسبی فروش در نمادهای پالایشی تا حدودی قابل‌رویت بود.

شرکت‌های بزرگپتروشیمی نیز عموما افت قیمت را در دادوستدهای روز گذشته تجربه کردند. همگرایی قیمت نفت و محصولات پتروشیمی سبب می‌شود تا در روزهای آتی انتظار برای افت قیمت محصولات این گروه نیز چندان دور از ذهن نباشد.با تمام آنچه ذکر شد در هیچ‌کدام از نمادهای بزرگ مذکور، فشارهای فروش سبب تشکیل صف فروش نشد و اکثر این نمادها از لمس کف مجاز روزانه قیمت نیز مصون ماندند. بنابراین می‌توان گفت که بازار سهام طی دادوستدهای روز گذشته روند متغیرهای کلان را نادیده نگرفته است؛ بلکه از برخورد هیجانی با این تغییرات پرهیز کرده است.

آرامش مصنوعی یا منطق ارزندگی؟

اکنون باید به این موضوع پرداخت که چرا عدم تشکیل صف‌های فروش و افت حداکثری قیمت در این نمادها به پرهیز از هیجان‌‌زدگی تعبیر می‌شود؟ در این رابطه نگاهی به آمار معاملات می‌تواند راهگشای ادامه بررسی‌ها باشد. ارزش معاملات خرد بورسی طی روز گذشته بالغ بر ۸۲۰ میلیارد تومان بود که نسبت به ارزش معاملات طی هفته گذشته فاصله قابل‌توجهی دارد. ضمنا این نکته نیز جالب توجه به نظر می‌رسد که خالص تغییر مالکیت سهام بورسی در حدود ۷/ ۷ میلیارد تومان به سمت سهامداران حقیقی بازار بود. عدم عقب‌نشینی بازیگران حقیقی سهام می‌تواند نشانه‌ای قابل‌توجه از باور به ارزندگی‌های سهام را به‌دست دهد.از زاویه صنایع، بیشترین تغییر مالکیت‌ها به سمت سهامداران حقوقی در گروه‌های فلزات اساسی و کانه‌های فلزی رقم خورد که این عدد در هر دو گروه کمتر از ۸ میلیارد تومان بود.

نگاه جزئی‌تر به روند سودآوری و درآمدزایی شرکت‌های بزرگ بورسی می‌تواند این موضوع را شفاف‌تر سازد که واکنش بورس تهران به ریزش قیمت‌های جهانی تا چه حد با منطق عملیات شرکت‌ها همگراست. جدول فوق صفحه سود محقق‌شده هر سهم ۳۰ شرکت بزرگ تولیدی و خدماتی بورسی را در دو بازه بهار گذشته و سال مالی ۱۳۹۷ نشان می‌دهد.

در عین حال قیمت پایانی هر سهم تا انتهای معاملات روز گذشته در این جدول نشان داده شده است. رشد قابل‌توجه سودآوری فصل بهار سال جاری در قیاس با سال مالی ۹۷ سبب شده تا نسبت قیمت به درآمدی اغلب این شرکت‌ها به محدوده‌های جذابی وارد شود.بررسی‌ها در رابطه با روند سودآوری ۵۰ شرکت بزرگ بورسی که نزدیک به ۷۰ درصد ارزش بازار سهام را در اختیار دارند انجام شده و این مساله قابل تعمیم به بخش عمده شرکت‌های دیگر نیز هست. با توجه به ماهیت فعالیت و روند سودآوری هلدینگ‌ها و بنگاه‌های بانکی، نماد این شرکت‌ها از جدول مذکور حذف شده تا قابلیت قیاس راحت‌تری به‌دست دهد. ضمنا سود فصل بهار دو نماد «کچاد» و «کاوه» نیز بر مبنای  سرمایه قبلی تعدیل شده است تا بررسی روند تحول سودآوری‌ این شرکت‌ها تسهیل شود.

 برخورد متوازن و محتاطانه دو نیروی مخالف بورسی

همان‌گونه که اشاره شد داده‌های این جدول نشان می‌دهد که در اکثر نمادهای بزرگ و کالایی بازار نسبت‌های قیمت به درآمدی سهام در محدوده‌هایی قرار دارد که در صورت عدم تداوم ریزش‌های شدید قیمت‌های جهانی یا سرکشی دیگر ریسک‌های حاکم بر بازار می‌توان به چشم گزینه‌های قابل‌تاملی برای سرمایه‌گذاری به آنها نگریست. این مساله سبب می‌شود تا سهامداران شتاب خاصی برای خروج از سهام، به منزله واکنشی به تغییر مولفه‌های سودآوری نداشته باشند.

به علاوه باید در نظر داشت که عامل بر هم زننده روند بازارها طی روزهای اخیر بیش از هر چیز موضع‌گیری‌های رئیس‌جمهور آمریکاست که حرکت‌های ناگهانی و بی‌مقدمه را به‌عنوان یک استراتژی در راهبردهای بین‌المللی خود به کار می‌برد. این مساله سبب می‌شود تا تعمیم این رفتار به آینده سخت‌تر شود و در عین حال انتظار برای حرکت در مسیر معکوس نیز پدید آید.

به عبارتی اگر چه روند بازارهای جهانی یکی از عمده‌ترین عوامل تعیین‌کننده برای بورس تهران در مقطع فعلی است، با این حال عدم واکنش‌دهی بازار به ارزندگی سهام بر اساس متغیرهای قبلی لایه محافظتی در برابر افت هیجانی قیمت سهم ایجاد کرده است. پیش از این سودآوری چشمگیر شرکت‌های بزرگ در ماه‌های گذشته اجماع حداکثری در رابطه با وجود پتانسیل‌های صعود سهام را ایجاد کرده بود و احتمال کاهش چند درصدی درآمدهای شرکت‌ها تا این جا نتوانسته است حدود ارزندگی را در چشمان فعالان بازار با تغییرات محسوس همراه کند.

در سوی مقابل باید رفتارهای سویه تقاضا را نیز مد نظر داشت. در نظر گرفتن همین عدم‌قطعیت‌ها از زاویه خریداران سبب پررنگ شدن جنبه احتیاط می‌شود. به عبارتی ادامه روند نزولی قیمت کالاهای پایه، جدی‌تر شدن احتمال افزایش نرخ انرژی مصرفی بنگاه‌های تولیدی یا فراز و نشیب در روابط سیاسی احتمالاتی است که در نگاه محافظه‌کارانه نمی‌توان آن را نادیده گرفت. به علاوه آنکه باید در نظر داشت برخی از بازیگران بازار اصلاح بیشتر قیمت‌ها را فرصت مناسب‌تری برای ورود به سهام ارزیابی می‌کنند.

تقابل این دو نیروی مخالف سبب می‌شود که تا شکل‌گیری یک روند قطعی‌تر در متغیرهای سودآوری، انتظار چندانی برای واکنش‌های هیجانی ملاحظه نشود. با این حال طولانی شدن عدم قطعیت‌ها می‌تواند بار دیگر توجه سرمایه‌گذاران را به سمت گروه‌های کوچک‌تر بازار جلب کند. علاوه بر حجم محدودتر نقدینگی لازم برای شکل‌گیری روندهای قیمتی در این گروه‌ها به نظر می‌رسد برخی اخبار در حوزه سیاست‌گذاری‌ها و همچنین اخبار مرتبط با افزایش نرخ محصولات، افزایش‌ سرمایه‌ها و مسائلی از این دست انگیزه‌ها برای توجه به این گروه‌ها را تشدید کند. با این حال بار دیگر لازم به تاکید است که جذابیت قیمتی سهام بزرگ‌تر بازار مانع مهمی برای تشدید عرضه در این گروه‌هاست.

ثبت نظر

ارسال

نمایش‌

بی توجهی به کارکنان نفت در تعیین پاداش پایان خدمت کارکنان دولت!

بر اساس لایحه بودجه ۱۴۰۲ در سال آینده پاداش پایان خدمت کارکنان در ازای هر سال خدمت و به میزان حداکثر تا سی سال ۵۲۰ میلیون تومان پیش‌بینی شده که نسبت به امسال ۷۵ میلیون تومان اضافه شده است.

  • 403

2877 میلیارد دلار ثروت نفتی برباد رفته در 12 سال تحریم

برای فهم بهتر مقدار هزینه 2877 میلیارد دلاری وارد شده از صادرات نفتی از دست رفته تا پایان سال میلادی گذشته، می‌توان به ارزش ریالی آن با توجه به قیمت دلار در بازارهای امروز اشاره کرد که بالغ بر 100.7 هزار هزار میلیارد تومان می‌شود.

  • 408

رحیمی: در لایحه بودجه ۱۴۰۲ هیچ افزایش قیمتی برای حامل‌های انرژی دیده نشده است/ معافیت برای خانوارهای کم‌درآمد

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: سال آینده هیچ افزایش قیمتی برای حامل‌های انرژی از جمله بنزین، گازوئیل و گاز را نداریم و این موضوع اصلاً در بودجه سال ۱۴۰۲ نیامده است.

  • 479

اشتباه بانک مرکزی در آبان ماه

سید احسان خاندوزی، سخنگوی اقتصادی دولت : نرخ ارز در سامانه نیما متغیر خواهد بود. بخشی از مشکلی که در آبان و آذر ماه به وجود آمد بود. اشتباه در تخصیص ارز در یکی از زیرمجموعه های بانک مرکزی بود و موجب شد واردات برای کالاهایی که با درهم باید وارد می شد با محدودیت همراه شود .که باعث شد این موضوع القا ش ...

  • 478

قیمت قطعات یدکی در بازار سلیقه ای شد/ خبری از نظارت نیست

رئیس اتحادیه تعمیرکاران خودرو با اعلام اینکه قیمت قطعات یدکی گران شده اما قیمت دستمزد تعمیرکاران خودرو تغییر نکرده است، گفت: در حال حاضر قیمت قطعات یدکی خودرو بسیار بالاست و هیچ نظارتی در این رابطه انجام نمی شود.

  • 475

کارنامه روحانی و رئیسی در کنترل تورم

«تورم را نصف و سپس تک‌رقمی خواهیم کرد»؛ این دقیقا وعده‌ای بود که سیدابراهیم رئیسی در انتخابات سال گذشته داد. اکنون 16 ماه از آغاز به کار دولت او می‌گذرد و بررسی‌ها نشان می‌دهد رئیسی و دولتش در کنترل تورم طی این مدت، نسبت به بازه زمانی مشابه در دولت روحانی، ناکام بوده‌اند.

  • 397

سابقه بیمه خریدنی نیست ولی یک استثنا دارد

سابقه بیمه خریدنی نیست مگر اینکه فرد به ۶۰ سال رسیده باشد و برای بازنشسته شدن نیاز به خرید سابقه بیمه داشته باشد.

  • 569

مردم بیشتر چه خانه‌هایی می‌خرند؟

فشار تقاضا برای واحدهای کوچک متراژ و قدیمی نمایه غالب در این بازار است.

  • 340

اقتصاد کلان چیست؟

ه علت تاثیرگذاری وضعیت اقتصادی بر تمامی افراد، مسائل اقتصاد کلان، نقش مهمی را در مباحثات سیاسی ملی ایفا می‌کنند. شرکت‌کنندگان در انتخابات از وضعیت اقتصادی آگاه هستند و می‌دانند که سیاست‌های دولت می‌تواند از راه‌های قابل‌توجهی بر اقتصاد، تاثیرگذار باشد.

  • 387

چرا مردم تمایلی به بیمه‌های زندگی ندارند؟

یک مدیر بیمه‌ای ضمن تشریح برخی دلایل عدم توجه مردم به بیمه‌های زندگی، گفت: :‌ یکی از مهمترین دلایل تورم و کاهش ارزش پول است که مردم متناسب با شرایط تصمیم می‌گیرند.

  • 532

قطار سریع السیر در بازار سکه

برخی از سکه بازان با اشاره به اظهارات اخیر رئیسی درباره قطار پیشرفت به کنایه می گفتند نرخ دلار این روزها سوار قطار سریع السیر شده و ایستگاه ها را یکی پس از دیگری طی می کند. همین امر موجب شده سکه بازان تحت هیجان افزایش قیمت دلار در موقعیت خرید قرار بگیرند.

  • 498

نقش موثر اصناف در تنظیم بازار و توزیع کالاهای اساسی

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت قزوین با تاکید بر نقش مهم اصناف در پیشبرد اهداف اقتصادی کشور و توزیع کالا و خدمات بین جامعه گفت: بدون همراهی و حضور موثر اصناف هیچ برنامه‌ای در بازار قابلیت اجرا و عملیاتی شدن ندارد.

  • 397

احتمال تغییر سن و سابقه بازنشستگی در بودجه ۱۴۰۲/ کدام صندوقها با بودجه دولت سرپا هستند؟

دولت برای جلوگیری از تشدید چالش در صندوقهای بازنشستگی بایستی پیشنهادهای تحولی در حوزه صندوق‌های بازنشستگی و اصلاح سن و سابقه بازنشستگی در بودجه سال ۱۴۰۲ لحاظ کند.

  • 1782

پول مازاد فروش خودرو در بورس کالا به جیب خودروساز می‌رود؟

عضو هیات رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: اگر قیمت معامله شده خودرو در بورس بالاتر از بهای تمام شده پایه و سود معقول باشد، تفاوت مذکور باید برای مصارف عمومی به طور مثال برای توسعه صنعت حمل و نقل هزینه شود.

  • 285

«زمستان سخت» پتروشیمی ایران آغاز شد

بحران مدیریتی در حالی دومین دارنده منابع گازی جهان را دچار چالش جدی کرده است که رسانه‌های نزدیک به دولت مدت‌ها بود «زمستان سخت اروپا و التماس آن‌ها برای گاز ایران» را نوید می‌دادند.

  • 487

تحلیل تکنیکال بورس چیست؟

تحلیل تکنیکال بورس در واقع علمی در بازارهای مالی است که در آن پیش‌بینی قیمت‌های آینده بر اساس بررسی قیمت‌های گذشته صورت می‌گیرد.

  • 271

وضعیت حاد در بانک های 4 استان کشور

نرخ تسهیلات به سپرده ها پس از کسر سپرده قانونی در مهر ماه امسال، در 4 استان کشور بالاتر از 100 درصد بوده که اتفاقی خطرناک در اقتصاد قلمداد می شود. به باور برخی تحلیل گران این رویداد می تواند موجب رشد فزاینده نقدینگی شده و از این حیث این 4 منطقه را میدان انفجار نقدینگی می دانند.

  • 1921

بیشترین رشد قیمت سهام بانکی به سامان رسید

در اولین روز هفته معاملات بورس و فرابورس تهران، شاهد تغییرات اندک شاخص سهام بانک‌ها و موسسات اعتباری در بازار سرمایه بودیم.

  • 1732

بیشترین رشد قیمت سهام انبوه سازی، املاک و مستغلات به وتوس رسید

در اولین روز کاری هفته معاملات بورس وفرابورس تهران شاهد افت شاخص سهام شرکت های انبوه سازی،املاک و مستغلات دربازار سرمایه بودیم.

  • 675

وصول ۲۷۰ هزار میلیارد تومان مالیات در ۷ ماه/ درآمد مالیاتی مهر ۵۰ هزار میلیارد تومان شد

با توجه به آمارهای سازمان امور مالیاتی طی ۷ ماهه سال جاری حدود ۲۷۰ هزار میلیارد تومان مالیات وصول شده است و درآمد مالیاتی مهر ماه ۵۰ هزار میلیارد تومان بوده است.

  • 361