آینده‌بینی بازار سهام ۹۸

آینده‌بینی بازار سهام ۹۸

دنیای اقتصاد : دور جدید پیش‌بینی سود مورد اجماع تحلیلگران نشان می‌دهد انتظارات از روند آتی سهام همچنان صعودی است و محافظه‌کارانه‌ترین سناریوهای پیش‌رو همچنان ادامه رشد شاخص کل بورس را به تصویر می‌کشند. برآورد کارشناسان حاکی از آن است که در میان رشد بازارها در فضای تورمی ۹۸، بورس یکه‌تاز کسب بازدهی خواهد بود. رشد قابل‌توجه سودآوری شرکت‌های بزرگ در سال‌جاری در کنار تقسیم سود این بنگاه‌ها، بار دیگر بورس تهران را از منظر نسبت قیمت به درآمد به‌عنوان مقصدی جذاب برای سرمایه‌گذاری معرفی می‌کند.

یکشنبه 29 اردیبهشت 1398 ساعت 2:9

به گزارش شبکه خبری بانک و بیمه "بینا" به نقل از دنیای اقتصاد 

آینده‌بینی بازار سهام 98

آخرین پیش‌بینی مورد اجماع ۵۰ گروه تحلیلی فعال در بازار سرمایه از سود ۸۱ شرکت بورسی، حاوی تغییرات عمده‌ای نسبت به دوره قبل است. داده‌های این گزارش نشان می‌دهد که متوسط پیش‌بینی‌ تحلیلگران از بازدهی شاخص کل بورس تهران در سال ۹۸، ضمن ارتقای ۱۲ واحد درصدی نسبت به پیش‌بینی قبلی، به عدد ۴۹ درصد افزایش یافته است. مقایسه این رقم با بازدهی ۱۹ درصدی شاخص کل از ابتدای سال تا روز گذشته، نشان‌دهنده انتظار تحلیلگران از ادامه رشد بورس در سال جاری است. به‌طور کلی، مجموع داده‌های این گزارش که با کوشش مدیریت سرمایه کیان گردآوری شده از رشد محسوس آخرین پیش‌بینی تحلیلگران از سودآوری شرکت‌ها حکایت دارد. به نظر می‌رسد انتشار این گزارش در شرایطی که بازار سهام ضمن محاصره از سوی ریسک‌های سیستماتیک از ضعف تحلیلی رنج می‌‌برد، بتواند پرتویی بر فضای مبهم فعلی بیفکند و در اطمینان‌بخشی به متقاضیان تحلیل نقش موثری ایفا کند.

ضرورت تحلیل در فضای تردید

در شرایطی که شرکت‌های بزرگ بورسی با شرایط تحریمی در جدالند و ریسک‌های غیراقتصادی فراز و نشیب محسوسی را تجربه می‌کنند نیاز بازار به بازبینی انتظارات از آینده سهام به اوج خود رسیده است. اطلاع از برآورد گروه‌های تحلیلی مختلف و متعدد از آینده بازار سهام می‌تواند محک مناسبی را در اختیار فعالان بورسی قرار دهد. پس از حذف الزام پیش‌بینی سود از صورت‌های مالی شرکت‌ها در زمستان ۹۶، ضعف تحلیل در بازار بیش از پیش خودنمایی کرد. از همین رو، به پیش‌بینی‌های کارشناسانه در بین فعالان سهام احساس نیاز بیشتری شد و گروه‌های تحلیلی به مشارکت بیشتری در این زمینه پرداختند. گزارش اجماع کارشناسان ضمن برخورداری از نظرات متفاوت درخصوص سودآوری شرکت‌ها، طیف کاملا محافظه‌کار تا خوش‌بین نسبت به وضعیت شرکت‌ها را در بر دارد. به بیان دیگر، گزارش اجماع تحلیلگران راهنمای مناسبی است که نشان می‌دهد شرکت‌ها در برهه فعلی کدام سناریو را پیش رو دارند و روند سودآوری آنها به کدامین سو تمایل دارد. با این حال پیش از آنکه به ارائه جزئیات بیشتری از گزارش اجماع پرداخته شود، لازم به تاکید است که داده‌های این گزارش تنها نشان‌دهنده پیش‌بینی و انتظار گروهی از تحلیلگران فعال در بازار سرمایه است و لزوما نمی‌تواند مبنای تصمیم‌گیری برای اهالی سهام باشد.

 گرای گزارش‌های اجماع به مسیریابی سهام

عموما در روزهای پررونق، بورس شاهد حضور بازیگران تازه‌واردی است که انتظار کسب بازدهی‌های قابل توجه در کوتاه‌ترین زمان ممکن را دارند. نقش‌‌آفرینی این دسته از معامله‌گران معمولا به‌عنوان یکی از عوامل ایجاد روندهای هیجانی در دادوستدها شناخته می‌شود. جایی که روندهای قیمتی فارغ از میزان ارزندگی سهام فراگیر می‌شود و تفاوت محسوسی در معاملات سهام شرکت‌های مختلف دیده نمی‌شود.  با وجود این، باید در نظر داشت که بازیگران خرد تنها در بازه‌های کوتاه‌مدت روندساز خواهند بود و بازی‌ساز روند‌های کلی و میان‌مدت عموما شرکت‌های بزرگ سرمایه‌گذاری، صندوق‌ها و مشاوران سرمایه‌گذاری هستند. این موضوع اهمیت توجه به داده‌های پیش‌بینی اخیر را بهتر نشان می‌دهد. گزارش مورد اجماع پیش رو حاصل همکاری ۵۰ گروه تحلیلی، صندوق و کارگزاری شناخته‌‌شده بازار سهام است و دیدگاه تحلیلگران این گروه‌ها را از روند‌های میان‌مدت و یک‌ساله متغیرهای کلان و سودآوری شرکت‌ها به نمایش می‌گذارد.

روندهای عمومی دادوستدهای سهام و رفتار معامله‌گران این بازار حاکی از آن است که رفته‌رفته این گزارش‌ها مورد اعتنا و اتکای بازار قرار می‌گیرد. دو موعد پیشین انتشار پیش‌بینی مورد اجماع از سودآوری شرکت‌ها به شکل محسوسی در تعیین روند بورس موثر بود. برآورد کارشناسان از سود شرکت‌ها که در آذر ماه سال ۹۷ منتشر شد بر این موضوع تاکید داشت که در بدبینانه‌ترین سناریوهای موجود سطح ۱۵۴ هزار واحدی شاخص را باید حمایت بنیادی این نماگر دانست. سطحی که شاخص کل بورس به‌‌رغم تجربه اصلاح‌های شدید تا نزدیکی آن افول کرد، اما اصلاح به سطوح پایین‌تر از آن را تجربه نکرد.  همچنین گزارش‌ پیشین مورد اجماع که در اسفندماه سال گذشته منتشر شد این اطمینان را در اختیار فعالان بازار قرار داد که از دید تحلیلگران، بورس تهران پتانسیل‌های قدرتمند و جذابی برای صعود دارد و انتظار می‌رود که در آینده‌ای نزدیک شاهد واکنش به این محرک‌ها باشیم. از موعد انتشار آن گزارش تا پایان معاملات روز گذشته، شاخص کل بورس بازدهی بیش از ۳۰ درصدی را به ثبت رسانده است.  

 برآورد تحلیلگران بورسی از متغیرهای کلان

در جدول زیر بازدهی مورد انتظار کارشناسان شرکت‌کننده در آخرین پیش‌بینی مورد اجماع از بازارهای مختلف قابل مشاهده است. همچنین متغیر مهم دیگر این جدول به میزان تورم انتظاری باز‌می‌گردد. نوبت پیشین اجماع کارشناسان که اسفندماه منتشر شد، تورم سال ۹۸ را بین ۱۵ تا ۵۰ درصد برآورد کرده بود. گزارش فعلی نشان می‌دهد که انتظارات تورمی کارشناسان برای سال جاری همچنان صعودی است و بازه ۲۰ تا ۷۰ درصدی را در آخرین پیش‌بینی نشان می‌دهد. انتظارات تورمی از جمله مسائل تعیین‌کننده در رابطه با تمام بازارهاست؛ به عبارتی در فضای تورمی انتظار رشد قیمت در تمام بازارها وجود دارد. با این حال آنچه حائز اهمیت است انتخاب مقصدی برای سرمایه‌گذاری با امکان کسب بیشترین بازدهی است.

از طرفی تحلیلگران بازدهی بورس طی سال ۹۸ را در محافظه‌کارانه‌ترین سناریوها ۳۰ درصد پیش‌بینی می‌کنند و سقف بازدهی برآورد شده برای این بازار ۱۱۵ درصد است. به عبارتی کف و سقف مورد انتظار کارشناسان برای نماگر کل بازار به ترتیب سطح ۲۳۲ و ۳۸۴ هزار واحدی را نشان می‌دهد. با این وجود میانگین انتظارات از روند بورس در سال جاری بر رشد ۴۹ درصدی شاخص کل متکی است. همچنین بازدهی املاک که در پیش‌بینی اسفندماه کارشناسان، دامنه‌ای بین ۵ تا ۳۰ درصد را پوشش می‌داد در این گزارش بازه گسترده‌تر صفر تا ۵۰ درصدی را در‌برمی‌گیرد. رکود معاملات مسکن و ریسک نقدشوندگی سرمایه از جمله مهم‌ترین مسائل مطرح در رابطه با بازار مسکن است که سبب می‌شود انتظار برای بازدهی این بازار رقیب به مراتب کمتر از انتظارات بازدهی بورس باشد.

در رابطه با بازار ارز، انتظارات از روند آتی کمی متفاوت است. در حالی که برخی تحلیلگران امکان کاهش نرخ برابری دلار به ریال را محتمل می‌دانند، میانگین انتظارات کارشناسان رشد ۲۰ درصدی نرخ ارز را نسبت به سطوح فعلی مطرح می‌کند. با این وجود در صورت وقوع هر کدام از سناریوها برای نرخ ارز، انتظار می‌رود که بازدهی بورس به مراتب بیشتر از آن بازار باشد. انتظار کارشناسان از میانگین قیمت نفت در سال جاری، نسبت به اجماع قبلی تفاوت چندانی نداشته است؛ تنها سقف مورد انتظار برای این کالای پایه از ۷۰ به ۷۵ دلار به ازای هر بشکه صعود داشته است. در رابطه با متغیرهای جزئی‌تر و مرتبط با سودآوری شرکت‌ها، نرخ ریالی محصولات فلزی مانند شمش فولاد، روی، مس و ورق فولادی همگی رشد ملموسی را نسبت به پیش‌بینی قبلی نشان می‌دهد. با وجود این، میانگین نرخ دلاری محصولات پتروشیمی تغییر محسوسی را تجربه نکرده است.

آخرین انتظارات کارشناسی از سودآوری ۹۸

بازار سهام از چندین منظر برهه حساسی را پیش‌رو دارد. از یکسو انتظارات تورمی، رشد قابل‌توجه سودآوری شرکت‌ها، فرا‌رسیدن فصل مجامع و موعد تقسیم سود بنگاه‌ها کفه جذابیت‌های این بازار را سنگین می‌کند. از دیگر سو تنش‌های سیاسی، فشارهای تحریمی و همچنین جنگ تجاری قدرت‌های بزرگ اقتصادی قسمت عمده ریسک‌های حاکم بر بازار را شکل می‌دهند. با وجود این تحلیل‌های کارشناسان شرکت‌کننده در پیش‌بینی مورد اجماع حاکی از انتظار برای رشد سودآوری شرکت‌ها در شرایط فعلی است. این تحلیلگران سود خالص شرکت‌های بزرگ بورسی در سال ۹۸ را نسبت به گزارش پیشین ۲۱ درصد بیشتر برآورد کرده‌اند؛ بدین ترتیب به‌رغم رشد محسوس قیمت سهام طی بازه ۲ ماه اخیر، میانگین نسبت قیمت به سود این شرکت‌ها در محدوده نزدیک به ۴ مرتبه قرار دارد. از طرف دیگر این گزارش نشان می‌دهد کارشناسان رشد میانگین سود خالص شرکت‌های بزرگ را نسبت به سال مالی ۹۷ در حدود ۴۳ درصد پیش‌بینی می‌کنند.  نکته مهم دیگری که در این گزارش بدان پرداخته شده پیش‌بینی تحلیلگران از میزان سود تقسیمی شرکت‌ها در مجامع عادی سالانه است. با توجه به نزدیک بودن فصل مجامع برای عمده شرکت‌های بورسی انتظار می‌رود این موضوع نیز محرک قدرتمند دیگری برای صعود سهام باشد. میانگین انتظارات مورد اجماع به تقسیم ۶۶ درصدی سود حاصل‌شده در سال مالی ۹۷ اشاره دارد. در صورت وقوع این فرض می‌توان این گونه عنوان کرد که نسبت قیمت به درآمد سهام بر اساس سود آینده‌نگر در محدوده نزدیک به ۵۴/ ۳ مرتبه قرار دارد و از این منظر بازار سهام در یکی از جذاب‌ترین برهه‌ها از لحاظ قیمتی قرار گرفته است.

 لازم به یادآوری است که این نسبت برای بورس تهران به ندرت در محدوده پایین تر از ۴ مرتبه قرار داشته و نشان می‌دهد محرکی مساعد و نسبتا قدرتمند می‌تواند ادامه مسیر صعود را در پی داشته باشد. اجماع تحلیلگران از روند آتی سودآوری شرکت‌ها می‌تواند چارچوب ملموس‌تری نسبت به روند پیش‌ روی شرکت‌ها به دست دهد. این گزارش علاوه بر پیش‌بینی سود شرکت‌ها در سال‌های مالی ۹۷ و ۹۸، جزئیات بیشتری را شامل می‌شود که در سایت «دنیای بورس» قابل دسترسی است. در رابطه با برآوردهای ارائه‌شده باید توجه داشت که هر پیش‌بینی بر مفروضاتی استوار است که بدون لحاظ آن‌‌ها، تحلیل فاقد اعتبار خواهد بود. از جمله نکاتی که می‌تواند در سنجش اعتبار پیش‌بینی‌ها مورد استفاده قرار گیرد باید به دامنه پیش‌بینی شده برای سودآوری شرکت‌ها و همچنین تعداد مشارکت‌کنندگان توجه کرد. به عبارتی تعداد اندک پیش‌بینی‌ها می‌تواند ریسک عدم وقوع یک پیش‌بینی را بیشتر یا گسترده بودن دامنه مورد انتظار برای سودآوری شرکت‌ها می‌تواند از گستردگی بیش از حد احتمالات پیش‌ رو خبر دهد. در این شرایط بررسی‌های بیشتر و رصد دقیق‌ متغیرهای مرتبط ضروری به نظر می‌رسد.

10

ترین‌های بورس ترین‌های فرابورس اخبار مجامع
صنایع بورسی شرکت‌های بورسی بازار نفت
بازار طلا بازار فلزات بازار پتروشیمی‌ها
بورس کالا شاخص‌های بورس تحلیل بورس
این مطلب برایم مفید است

ثبت نظر

ارسال

نمایش‌

بی توجهی به کارکنان نفت در تعیین پاداش پایان خدمت کارکنان دولت!

بر اساس لایحه بودجه ۱۴۰۲ در سال آینده پاداش پایان خدمت کارکنان در ازای هر سال خدمت و به میزان حداکثر تا سی سال ۵۲۰ میلیون تومان پیش‌بینی شده که نسبت به امسال ۷۵ میلیون تومان اضافه شده است.

  • 403

2877 میلیارد دلار ثروت نفتی برباد رفته در 12 سال تحریم

برای فهم بهتر مقدار هزینه 2877 میلیارد دلاری وارد شده از صادرات نفتی از دست رفته تا پایان سال میلادی گذشته، می‌توان به ارزش ریالی آن با توجه به قیمت دلار در بازارهای امروز اشاره کرد که بالغ بر 100.7 هزار هزار میلیارد تومان می‌شود.

  • 408

رحیمی: در لایحه بودجه ۱۴۰۲ هیچ افزایش قیمتی برای حامل‌های انرژی دیده نشده است/ معافیت برای خانوارهای کم‌درآمد

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: سال آینده هیچ افزایش قیمتی برای حامل‌های انرژی از جمله بنزین، گازوئیل و گاز را نداریم و این موضوع اصلاً در بودجه سال ۱۴۰۲ نیامده است.

  • 479

اشتباه بانک مرکزی در آبان ماه

سید احسان خاندوزی، سخنگوی اقتصادی دولت : نرخ ارز در سامانه نیما متغیر خواهد بود. بخشی از مشکلی که در آبان و آذر ماه به وجود آمد بود. اشتباه در تخصیص ارز در یکی از زیرمجموعه های بانک مرکزی بود و موجب شد واردات برای کالاهایی که با درهم باید وارد می شد با محدودیت همراه شود .که باعث شد این موضوع القا ش ...

  • 478

قیمت قطعات یدکی در بازار سلیقه ای شد/ خبری از نظارت نیست

رئیس اتحادیه تعمیرکاران خودرو با اعلام اینکه قیمت قطعات یدکی گران شده اما قیمت دستمزد تعمیرکاران خودرو تغییر نکرده است، گفت: در حال حاضر قیمت قطعات یدکی خودرو بسیار بالاست و هیچ نظارتی در این رابطه انجام نمی شود.

  • 475

کارنامه روحانی و رئیسی در کنترل تورم

«تورم را نصف و سپس تک‌رقمی خواهیم کرد»؛ این دقیقا وعده‌ای بود که سیدابراهیم رئیسی در انتخابات سال گذشته داد. اکنون 16 ماه از آغاز به کار دولت او می‌گذرد و بررسی‌ها نشان می‌دهد رئیسی و دولتش در کنترل تورم طی این مدت، نسبت به بازه زمانی مشابه در دولت روحانی، ناکام بوده‌اند.

  • 397

سابقه بیمه خریدنی نیست ولی یک استثنا دارد

سابقه بیمه خریدنی نیست مگر اینکه فرد به ۶۰ سال رسیده باشد و برای بازنشسته شدن نیاز به خرید سابقه بیمه داشته باشد.

  • 569

مردم بیشتر چه خانه‌هایی می‌خرند؟

فشار تقاضا برای واحدهای کوچک متراژ و قدیمی نمایه غالب در این بازار است.

  • 340

اقتصاد کلان چیست؟

ه علت تاثیرگذاری وضعیت اقتصادی بر تمامی افراد، مسائل اقتصاد کلان، نقش مهمی را در مباحثات سیاسی ملی ایفا می‌کنند. شرکت‌کنندگان در انتخابات از وضعیت اقتصادی آگاه هستند و می‌دانند که سیاست‌های دولت می‌تواند از راه‌های قابل‌توجهی بر اقتصاد، تاثیرگذار باشد.

  • 387

چرا مردم تمایلی به بیمه‌های زندگی ندارند؟

یک مدیر بیمه‌ای ضمن تشریح برخی دلایل عدم توجه مردم به بیمه‌های زندگی، گفت: :‌ یکی از مهمترین دلایل تورم و کاهش ارزش پول است که مردم متناسب با شرایط تصمیم می‌گیرند.

  • 532

قطار سریع السیر در بازار سکه

برخی از سکه بازان با اشاره به اظهارات اخیر رئیسی درباره قطار پیشرفت به کنایه می گفتند نرخ دلار این روزها سوار قطار سریع السیر شده و ایستگاه ها را یکی پس از دیگری طی می کند. همین امر موجب شده سکه بازان تحت هیجان افزایش قیمت دلار در موقعیت خرید قرار بگیرند.

  • 498

نقش موثر اصناف در تنظیم بازار و توزیع کالاهای اساسی

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت قزوین با تاکید بر نقش مهم اصناف در پیشبرد اهداف اقتصادی کشور و توزیع کالا و خدمات بین جامعه گفت: بدون همراهی و حضور موثر اصناف هیچ برنامه‌ای در بازار قابلیت اجرا و عملیاتی شدن ندارد.

  • 397

احتمال تغییر سن و سابقه بازنشستگی در بودجه ۱۴۰۲/ کدام صندوقها با بودجه دولت سرپا هستند؟

دولت برای جلوگیری از تشدید چالش در صندوقهای بازنشستگی بایستی پیشنهادهای تحولی در حوزه صندوق‌های بازنشستگی و اصلاح سن و سابقه بازنشستگی در بودجه سال ۱۴۰۲ لحاظ کند.

  • 1782

پول مازاد فروش خودرو در بورس کالا به جیب خودروساز می‌رود؟

عضو هیات رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: اگر قیمت معامله شده خودرو در بورس بالاتر از بهای تمام شده پایه و سود معقول باشد، تفاوت مذکور باید برای مصارف عمومی به طور مثال برای توسعه صنعت حمل و نقل هزینه شود.

  • 285

«زمستان سخت» پتروشیمی ایران آغاز شد

بحران مدیریتی در حالی دومین دارنده منابع گازی جهان را دچار چالش جدی کرده است که رسانه‌های نزدیک به دولت مدت‌ها بود «زمستان سخت اروپا و التماس آن‌ها برای گاز ایران» را نوید می‌دادند.

  • 487

تحلیل تکنیکال بورس چیست؟

تحلیل تکنیکال بورس در واقع علمی در بازارهای مالی است که در آن پیش‌بینی قیمت‌های آینده بر اساس بررسی قیمت‌های گذشته صورت می‌گیرد.

  • 271

وضعیت حاد در بانک های 4 استان کشور

نرخ تسهیلات به سپرده ها پس از کسر سپرده قانونی در مهر ماه امسال، در 4 استان کشور بالاتر از 100 درصد بوده که اتفاقی خطرناک در اقتصاد قلمداد می شود. به باور برخی تحلیل گران این رویداد می تواند موجب رشد فزاینده نقدینگی شده و از این حیث این 4 منطقه را میدان انفجار نقدینگی می دانند.

  • 1921

بیشترین رشد قیمت سهام بانکی به سامان رسید

در اولین روز هفته معاملات بورس و فرابورس تهران، شاهد تغییرات اندک شاخص سهام بانک‌ها و موسسات اعتباری در بازار سرمایه بودیم.

  • 1732

بیشترین رشد قیمت سهام انبوه سازی، املاک و مستغلات به وتوس رسید

در اولین روز کاری هفته معاملات بورس وفرابورس تهران شاهد افت شاخص سهام شرکت های انبوه سازی،املاک و مستغلات دربازار سرمایه بودیم.

  • 675

وصول ۲۷۰ هزار میلیارد تومان مالیات در ۷ ماه/ درآمد مالیاتی مهر ۵۰ هزار میلیارد تومان شد

با توجه به آمارهای سازمان امور مالیاتی طی ۷ ماهه سال جاری حدود ۲۷۰ هزار میلیارد تومان مالیات وصول شده است و درآمد مالیاتی مهر ماه ۵۰ هزار میلیارد تومان بوده است.

  • 361