وزیر اقتصاد: اگر شرایط فعلی اقتصاد مدیریت نشود وضع بدتر می‌شود/

وزیر اقتصاد: اگر شرایط فعلی اقتصاد مدیریت نشود وضع بدتر می‌شود/

فرهاد دژپسند، وزیر امور اقتصادی و دارایی در خصوص وضعیت اقتصادی ایران گفت: اقتصاد کشور البته نه به آن شدت که گفته می‌شود شرایط سختی دارد و این شرایط سخت اگر مدیریت نشود ممکن که مراتب سختی آن بیشتر شود.

جمعه 2 فروردین 1398 ساعت 18:56

به گزارش شبکه خبری بانک و بیمه "بینا" به نقل از سرپوش 

سال ۹۷ با تمامی فراز و نشیب‌های اقتصادی‌اش به پایان رسید. سالی سخت برای مردم و فعالان اقتصادی بخش خصوصی که در فضای متلاطم اقتصادی بعضاً مجبور به تعطیلی کسب‌وکار خود شدند. در روزهای پایانی سال گفت‌وگویی با فرهاد دژپسند، وزیر امور اقتصادی و دارایی داشتیم که مشروح این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید:

اگر شرایط فعلی اقتصاد مدیریت نشود وضع بدتر می‌شود

*وضعیت اقتصاد کشور به‌مثابه آنچه عیان است چه حاجت به بیان است می‌ماند، نفس کسب‌وکار و تجارت بخش خصوصی به شماره افتاده، دولت و وزارت اقتصاد چه راه و حل و مشورتی دارد تا مردم بتوانند به کسب‌وکارشان رونق بدهند؟

اقتصاد کشور نه به آن شدت که گفته می‌شود ولی شرایط سختی را دارد و این شرایط سخت اگر مدیریت نشود ممکن که مراتب سختی آن بیشتر شود. باید دید عوامل مؤثر در شکل‌گیری این وضعیت در اقتصاد کشور چیست.

اگر یک نگاه اجمالی داشته باشیم دیده می‌شود که در ورودی منابع و در انتقال منابع مشکل‌داریم، همچنین در صادرات نفت و گاز و میعانات و در واردات بعضی قطعات هم مشکل‌داریم. طبیعی است که دولت باید تدابیری را بی اندیشد و این تدابیر باید متناسب با شرایط متغیر باشد.

برای رفع این مشکل باید همواره در مقام طراحی روش‌هایی باشیم تا آن‌هایی که این تحریم‌های ظالمانه را طراحی کردند نتوانند این روش‌های ما را فهمیده و خنثی کنند.

از دلایل طراحی روش‌های مختلف برای حل مشکلات اقتصادی کشور این است که:

۱-فعالان اقتصادی در تأمین مواد اولیه مشکل پیدا نکنند.

۲-فعالان اقتصادی در تأمین قطعات یدکی و تجهیزات تولید مشکل پیدا نکنند.

۳-فعالان اقتصادی بتوانند در یک فضای کاملاً آرام و روان به کار خود ادامه دهند.

با توجه به شرایط سخت اقتصادی بیرون از کشور، اگر ما در داخل کشور هم فضای کسب‌وکار را دچار تزلزل کنیم مطمعنا فعالان اقتصادی به‌شدت در معرض فشار و مشکل قرار می‌گیرند.

در بحث نظام بانکی ما حداکثر تلاشمان را برای تأمین منابع واحدهای تولید به کار گرفته‌ایم. در جلسه‌ای که هفته گذشته با اعضای هیئت‌مدیره بانک‌های دولتی داشتیم درخواست کردیم که تلاش آن‌ها بر این باشد تا فعال اقتصادی که تقاضای درستی دارد تقاضای آن‌ها رد نشود.

تلاش می‌کنیم تا قوانین و مقررات مزاحم را شناسایی کنیم و در قالب هیات مقررات زدایی یکی‌یکی آن‌ها را کم کنیم. همچنین در رفع مشکلات نقل‌وانتقال پولی و مالی بین‌الملل در تلاشیم تا فعالان اقتصادی با مشکل مواجه نشوند.

شرکت‌های بورسی را که می‌خواهند از محل سود خود سرمایه ‌گذاری کنند از مالیات معاف کرده‌ایم. همچنین در کنار تمام تمامی این کارها برای تسهیل در کسب‌وکار مردم و تجارت بخش خصوصی، بر اساس مجوزهای دریافت شده ۱ میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برداشت کرده تا صرف نگهداری و سرمایه‌گذاری در امر اشتغال کنیم.

ادغام بانک‌های نظامی گامی در جهت بالانس فضای رقابتی

*بخش بزرگی از اقتصاد ایران در اختیار نهادهای قدرتمند اقتصادی است. شما به‌عنوان نماینده دولت و وزیر اقتصادی و اصولاً خود دولت چه برنامه‌ای دارید تا این فضای غیررقابتی بین بخش خصوصی و نهادهای اقتصادی بالانس شود؟ و اصولاً دولت توان و قدرت انجام چنین کاری را دارد؟ یا خیر؟

باید دید دامنه این سؤال تا به کجاست؟ اخیراً خبر ادغام بانک‌های نظامی با بانک سپه به گوش می‌رسد که خود این موضوع گامی در جهت بالانس فضای رقابتی فی‌مابین نهادها اقتصادی و بخش خصوصی است.

در دولت بنگاه‌هایی وجود دارد که به‌واسطه دولتی بودن آن ممکن است نظم اقتصادی را بر هم بزند بر همین اساس برنامه‌هایی داریم تا این بنگاه‌ها را واگذار کنیم. کار دیگری که در این خصوص انجام‌شده این است که آن دسته از بنگاه‌هایی که دولتی و یا بخش عمومی هستند برای شرکت در مناقصه‌ها از شرایط برابری با بخش خصوصی برخوردار هستند و تنها توانمندی مالی این بنگاه‌ها می‌تواند شرایط برابری را خنثی کند.

با توجه به شرایط فعلی این موضوع در میان‌مدت به تعادل می‌رسد.

همه بانک‌های نظامی زیان ده نیستند/ در خصوص ادغام بانک‌ها ۳۰ بند و ۳۰ ماده تدوین‌شده است

*صحبت از ادغام بانک‌های نظامی با بانک سپه شد. وقتی به ترازنامه این بانک‌ها نگاه می‌کنیم درمیابیم که بدهی این بانک‌ها با دارایی آن‌ها که همان سپرده مردم است برابری می‌کند. پیام این ترازنامه برای افکار عمومی این است که این بانک‌ها همچون بانک قوامین ورشکسته هستند و دولت بنا دارد این ورشکستگی را برای این بانک‌ها جبران کند. واقعاً چگونه و با چه مکانیزمی این هزینه‌ها را قبول کرده‌اید؟ چه کسی می‌خواهد که این هزینه‌ها را دولت جبران کند؟

در این خصوص یک پیوست ۳۰ بندی وجود دارد و این‌گونه نیست که دولت به این قضیه واردشده و بگوید که زیان چقدر است و پرداخت می‌کنم و این موضوع یک فرایند طولانی دارد که ماه‌هاست در درباره آن بحث شده و یک فرایند طولانی دارد.

همه این بانک‌ها زیان ده نیستند و بعضی از این بانک‌ها در شرایط بسیار خوبی به سر می‌برند. ابتدا قرار شده است که از دارایی‌های خود بانک‌ها و سهام‌داران آن‌ها برای تسویه بدهی این بانک‌ها استفاده شود و در مرحله بعد از منابع بانک مرکزی استفاده شود؛ بنابراین برای رفع نگرانی‌های موجود در خصوص این بانک‌ها ۳۰ بند و ۳۰ ماده درخور توجه تدوین‌شده است که حداقل فشار ممکن را بر روی مردم و سپرده‌گذاران و بانک مرکزی داشته باشند. در همین باره هم خوشبختانه نیروهای مسلح با جدیت تمام همکاری‌های لازم را انجام می‌دهند تا این ادغام مسیر خوبی را طی کند.

سؤال اصلی اینجاست که تمامی این اقدامات برای چه کسانی انجام می‌گیرد؟ قطعاً می‌توان پاسخ داد که برای توده مردمی که سپرده‌گذاران این بانک‌ها هستند.

حمایت از بنگاه‌های کوچک و متوسط در مصوبات اقتصادی دولت

*تحرک فعالین اقتصادی غیر نهادها متوقف‌شده است. مرگ کسب‌وکار این فعالین چه توالی فاسدی برای دولت و نظام و حاکمیت دارد؟ شما به‌عنوان وزیر اقتصاد و اساساً خود دولت نگران این موضوع هستید یا خیر؟

در رابطه با همین موضوع گزارشی را آقای شافعی رئیس اتاق بازرگانی در شورای هماهنگی گفتگو ارائه کردند که دریکی از روزنامه‌ها منتشر شد که در این گزارش آمده بود بهبودی قابل‌توجهی در شاخص‌ها داشتیم. اگر مصوبات چند روز قبل را که مربوط به بخش اقتصاد بوده را نگاه کنیم متوجه خواهیم شد که دقیقاً نازل به این امر بوده که بخش تولید مخصوصاً بنگاه‌های کوچک و متوسط را موردحمایت قرار دهیم. در بحث اصلاح تعرفه‌ها یکی از نکات این بوده که این رویکرد حاکم باشد.

در این خصوص نه‌تنها وزارت اقتصاد که تمامی دستگاه‌های زی ربط همچون وزارت صنعت و جهاد کشاورزی و سازمان برنامه‌وبودجه نگران و دغدغه این رادارند تا تولید و تولیدکننده آسیب نبیند.

در اقتصاد هیچ‌گاه حکم مطلق داده نمی‌شود

*دو سال از ادامه مسئولیت دولت باقی‌مانده است یک وضعیت و چشم‌انداز روشن از وضعیت اقتصادی کشور به مردم بدهید و بفرمایید که حضرت‌عالی به‌عنوان وزیر اقتصاد و اصولاً خود دولت چه راه‌کار و مشورتی روی میز دارد تا هم کسب‌وکار مردم رونق پیدا کند و قفل زندگی مردم از این حالت خلسه و احتضار خارج شود؟

ما در حال حاضر شرایط سختی راداریم و چه باید دید چه چشم‌اندازی را پیش‌بینی می‌کنیم. در اقتصاد هیچ‌گاه حکم مطلق داده نمی‌شود و همیشه این‌گونه عنوان می‌شود که «اگر و آنگاه» یعنی اگر این اتفاق صورت پذیرد آنگاه شرایط خوبی خواهیم داشت و اگر این اتفاق صورت نپذیرد آنگاه شرایط خوبی نخواهیم داشت.

اگر برنامه‌هایی که ما برای کاهش آثار تحریم‌های ظالمانه داریم را همان‌گونه که طراحی کردیم اجرایی شود حتماً شرایط قابل‌قبول خواهد بود. گفتنی است که از کلمه مطلوب خواهد بود استفاده نکردم و گفتم قابل‌قبول خواهد بود و باید به این نکته توجه داشت که در این خصوص نه‌تنها وزارت اقتصاد و دولت به‌تنهایی نمی‌توانند کاری انجام دهند که حتی توان حکومت هم به‌تنهایی از عهده انجام آن خارج است.

بخش عمومی و بخش خصوصی اگر دست در دست یکدیگر بگذارند می‌توانند در این خصوص تحول بنیادی ایجاد کنند. با توجه به شرایط و مشکلات ارزی در کشور دریازده ماه اخیر ایران ۴۰ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داشتیم که نسبت به سال گذشته کاهشی بسیار جزئی داشته است. حال باید دید که اگر این ارز به اقتصاد کشور برگردد چه شرایط مطلوبی برای اقتصاد کشور به ارمغان خواهد آورد.

ما خواهان این هستیم که صادرکنندگان ما شرایطی که کشور در آن قرار دارد را درک کنند و ارز حاصل از صادرات را به چرخه اقتصاد بازگردانند.

صراحتاً اعلام می‌کنم که دولت به‌هیچ‌وجه دنبال این نیست تا صادرکنندگان ارز حاصل از صادرات کالا را به دولت بدهند و تنها خواهان آن هستیم که این ارز به چرخه اقتصاد کشور بازگردد.

اگر برنامه‌هایی که ما در عرصه تسهیلات ریالی و ارز، تجارت خارجی، سرمایه‌گذاری خارجی، سرمایه‌گذاری داخلی و در عرضه بهبود فضای کسب‌وکار تدوین کرده‌ایم؛ به‌عنوان یک کارشناس اقتصادی که سی سال در این حوزه فعال هستم می‌گویم که اقتصاد کشور ان‌شاءالله شرایط قابل قبولی خواهد داشت.

تشکیل یک شورای پنج‌نفره برای کمک به عملکرد بهتر بانک مرکزی

*آقای همتی رئیس‌کل بانک مرکزی اعلام کردند که سیاست‌های بانک مرکزی با ورود بنده مستقل خواهد شد. آیا در حال حاضر سیاست‌های ارزی بانک مرکزی مستقل است یا دستوری؟

بانک مرکزی مستقل است و دستوری نیست. اتفاقاً شورای عالی هماهنگی اقتصادی برای اینکه بانک مرکزی برنامه‌هایش را بهتر عملی کند یک شورای پنج‌نفره متشکل از بانک مرکزی، سازمان برنامه‌وبودجه، وزارت نفت، وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت اقتصاد دارایی را تشکیل داده تا با همفکری کمک به بهتر اجراشدن سیاست‌های بانک مرکزی کنند.

ثبت نظر

ارسال

نمایش‌

بی توجهی به کارکنان نفت در تعیین پاداش پایان خدمت کارکنان دولت!

بر اساس لایحه بودجه ۱۴۰۲ در سال آینده پاداش پایان خدمت کارکنان در ازای هر سال خدمت و به میزان حداکثر تا سی سال ۵۲۰ میلیون تومان پیش‌بینی شده که نسبت به امسال ۷۵ میلیون تومان اضافه شده است.

  • 403

2877 میلیارد دلار ثروت نفتی برباد رفته در 12 سال تحریم

برای فهم بهتر مقدار هزینه 2877 میلیارد دلاری وارد شده از صادرات نفتی از دست رفته تا پایان سال میلادی گذشته، می‌توان به ارزش ریالی آن با توجه به قیمت دلار در بازارهای امروز اشاره کرد که بالغ بر 100.7 هزار هزار میلیارد تومان می‌شود.

  • 408

رحیمی: در لایحه بودجه ۱۴۰۲ هیچ افزایش قیمتی برای حامل‌های انرژی دیده نشده است/ معافیت برای خانوارهای کم‌درآمد

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: سال آینده هیچ افزایش قیمتی برای حامل‌های انرژی از جمله بنزین، گازوئیل و گاز را نداریم و این موضوع اصلاً در بودجه سال ۱۴۰۲ نیامده است.

  • 479

اشتباه بانک مرکزی در آبان ماه

سید احسان خاندوزی، سخنگوی اقتصادی دولت : نرخ ارز در سامانه نیما متغیر خواهد بود. بخشی از مشکلی که در آبان و آذر ماه به وجود آمد بود. اشتباه در تخصیص ارز در یکی از زیرمجموعه های بانک مرکزی بود و موجب شد واردات برای کالاهایی که با درهم باید وارد می شد با محدودیت همراه شود .که باعث شد این موضوع القا ش ...

  • 478

قیمت قطعات یدکی در بازار سلیقه ای شد/ خبری از نظارت نیست

رئیس اتحادیه تعمیرکاران خودرو با اعلام اینکه قیمت قطعات یدکی گران شده اما قیمت دستمزد تعمیرکاران خودرو تغییر نکرده است، گفت: در حال حاضر قیمت قطعات یدکی خودرو بسیار بالاست و هیچ نظارتی در این رابطه انجام نمی شود.

  • 475

کارنامه روحانی و رئیسی در کنترل تورم

«تورم را نصف و سپس تک‌رقمی خواهیم کرد»؛ این دقیقا وعده‌ای بود که سیدابراهیم رئیسی در انتخابات سال گذشته داد. اکنون 16 ماه از آغاز به کار دولت او می‌گذرد و بررسی‌ها نشان می‌دهد رئیسی و دولتش در کنترل تورم طی این مدت، نسبت به بازه زمانی مشابه در دولت روحانی، ناکام بوده‌اند.

  • 397

سابقه بیمه خریدنی نیست ولی یک استثنا دارد

سابقه بیمه خریدنی نیست مگر اینکه فرد به ۶۰ سال رسیده باشد و برای بازنشسته شدن نیاز به خرید سابقه بیمه داشته باشد.

  • 569

مردم بیشتر چه خانه‌هایی می‌خرند؟

فشار تقاضا برای واحدهای کوچک متراژ و قدیمی نمایه غالب در این بازار است.

  • 340

اقتصاد کلان چیست؟

ه علت تاثیرگذاری وضعیت اقتصادی بر تمامی افراد، مسائل اقتصاد کلان، نقش مهمی را در مباحثات سیاسی ملی ایفا می‌کنند. شرکت‌کنندگان در انتخابات از وضعیت اقتصادی آگاه هستند و می‌دانند که سیاست‌های دولت می‌تواند از راه‌های قابل‌توجهی بر اقتصاد، تاثیرگذار باشد.

  • 387

چرا مردم تمایلی به بیمه‌های زندگی ندارند؟

یک مدیر بیمه‌ای ضمن تشریح برخی دلایل عدم توجه مردم به بیمه‌های زندگی، گفت: :‌ یکی از مهمترین دلایل تورم و کاهش ارزش پول است که مردم متناسب با شرایط تصمیم می‌گیرند.

  • 532

قطار سریع السیر در بازار سکه

برخی از سکه بازان با اشاره به اظهارات اخیر رئیسی درباره قطار پیشرفت به کنایه می گفتند نرخ دلار این روزها سوار قطار سریع السیر شده و ایستگاه ها را یکی پس از دیگری طی می کند. همین امر موجب شده سکه بازان تحت هیجان افزایش قیمت دلار در موقعیت خرید قرار بگیرند.

  • 498

نقش موثر اصناف در تنظیم بازار و توزیع کالاهای اساسی

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت قزوین با تاکید بر نقش مهم اصناف در پیشبرد اهداف اقتصادی کشور و توزیع کالا و خدمات بین جامعه گفت: بدون همراهی و حضور موثر اصناف هیچ برنامه‌ای در بازار قابلیت اجرا و عملیاتی شدن ندارد.

  • 397

احتمال تغییر سن و سابقه بازنشستگی در بودجه ۱۴۰۲/ کدام صندوقها با بودجه دولت سرپا هستند؟

دولت برای جلوگیری از تشدید چالش در صندوقهای بازنشستگی بایستی پیشنهادهای تحولی در حوزه صندوق‌های بازنشستگی و اصلاح سن و سابقه بازنشستگی در بودجه سال ۱۴۰۲ لحاظ کند.

  • 1797

پول مازاد فروش خودرو در بورس کالا به جیب خودروساز می‌رود؟

عضو هیات رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: اگر قیمت معامله شده خودرو در بورس بالاتر از بهای تمام شده پایه و سود معقول باشد، تفاوت مذکور باید برای مصارف عمومی به طور مثال برای توسعه صنعت حمل و نقل هزینه شود.

  • 285

«زمستان سخت» پتروشیمی ایران آغاز شد

بحران مدیریتی در حالی دومین دارنده منابع گازی جهان را دچار چالش جدی کرده است که رسانه‌های نزدیک به دولت مدت‌ها بود «زمستان سخت اروپا و التماس آن‌ها برای گاز ایران» را نوید می‌دادند.

  • 487

تحلیل تکنیکال بورس چیست؟

تحلیل تکنیکال بورس در واقع علمی در بازارهای مالی است که در آن پیش‌بینی قیمت‌های آینده بر اساس بررسی قیمت‌های گذشته صورت می‌گیرد.

  • 271

وضعیت حاد در بانک های 4 استان کشور

نرخ تسهیلات به سپرده ها پس از کسر سپرده قانونی در مهر ماه امسال، در 4 استان کشور بالاتر از 100 درصد بوده که اتفاقی خطرناک در اقتصاد قلمداد می شود. به باور برخی تحلیل گران این رویداد می تواند موجب رشد فزاینده نقدینگی شده و از این حیث این 4 منطقه را میدان انفجار نقدینگی می دانند.

  • 1957

بیشترین رشد قیمت سهام بانکی به سامان رسید

در اولین روز هفته معاملات بورس و فرابورس تهران، شاهد تغییرات اندک شاخص سهام بانک‌ها و موسسات اعتباری در بازار سرمایه بودیم.

  • 1764

بیشترین رشد قیمت سهام انبوه سازی، املاک و مستغلات به وتوس رسید

در اولین روز کاری هفته معاملات بورس وفرابورس تهران شاهد افت شاخص سهام شرکت های انبوه سازی،املاک و مستغلات دربازار سرمایه بودیم.

  • 675

وصول ۲۷۰ هزار میلیارد تومان مالیات در ۷ ماه/ درآمد مالیاتی مهر ۵۰ هزار میلیارد تومان شد

با توجه به آمارهای سازمان امور مالیاتی طی ۷ ماهه سال جاری حدود ۲۷۰ هزار میلیارد تومان مالیات وصول شده است و درآمد مالیاتی مهر ماه ۵۰ هزار میلیارد تومان بوده است.

  • 361