هم‌اندیشی اعضای هیأت‌مدیره پست‌بانک با رؤسای شعب درجه یک

هم‌اندیشی اعضای هیأت‌مدیره پست‌بانک با رؤسای شعب درجه یک

هم‌اندیشی مدیرعامل و اعضای هیات مدیره پست‌بانک‌ایران و تنی چند از مدیران ستادی با رؤسای شعب درجه یک بانک، شانزدهم دی‌ماه سال جاری درمحل سالن کنفرانس ساختمان مرکزی مطهری برگزار شد.

پنجشنبه 21 دی 1396 ساعت 14:11

به گزارش ایبِنا به نقل از روابط عمومی پست‌بانک‌ایران، خسرو فرحی مدیرعامل بانک در این نشست ضمن تقدیر از برگزاری چنین کارگروهایی گفت: رئیس شعبه رکن اساسی و بهترین شغل در نظام بانکی است و درواقع نقطه تماس بانک با مردم است که بایستی با حداقل مشکلات بتواند شعبه را مدیریت کرده و به مردم خدمت‌رسانی کند.

وی افزود: تک‌تک عملکرد شعب بر روی عملکرد کلی بانک تأثیرگذار است و باید طوری کار کنیم وقتی که نام پست‌بانک‌ایران مطرح می‌شود به آن افتخارکرده و اجازه ندهیم برخی مشکلات کوچک به اعتبار و جایگاه بانک لطمه بزند.

فرحی گفت: خوشبختانه پست بانک‌ایران به‌ عنوان یکی از ۵ بانک امین بانک‌ مرکزی برای کارگزاری حساب‌های دولتی است که نشان از اعتماد مسئولان ارشد شبکه بانکی به عملکرد مثبت بانک است و باید از این فرصت و اعتماد ایجادشده بیشترین بهره‌ را ببریم.

مدیرعامل پست‌بانک‌ایران تأکید کرد: کارکنان این بانک از سالم‌ترین افراد شبکه بانکی کشور هستند و از کارهای شبهه آور همواره پرهیز دارند و این مهم به صورت مرتب باید به اطلاع عموم برسد.

وی با اشاره به عاملیت صندوق توسعه ملی بیان داشت: این عاملیت فرصت بسیار خوبی برای بانک است تا بتوانیم جای پای خود را در انجام مسئولیت‌های خطیر و بزرگ ملی کشور باز کرده و بیش از پیش در اقتصاد کشور سهیم باشیم.

وی تصریح کرد: خوشبختانه نرم‌افزار بانک یکی از بهترین و به روزترین نرم‌افزارهای بانکی کشور است و دیگر هیچ کمبودی برای جذب منابع و خدمت رسانی به مردم نداریم و همه باید کمک کنیم در ایام پایانی سال عملکرد خوبی داشته باشیم.

فرحی در ادامه با انتقاد از وجود شعب زیان‌ده اظهارداشت: هیأت مدیره و مجموعه مدیران ستادی، همواره از شعب و واحدهای اجرائی پشتیبانی می‌نمایند اما شعب نیز وظیفه دارند که مشکلات را رصد کرده و تا رفع نهائی آن تلاش کنند. درواقع نباید هیچ شعب زیان‌دهی داشته باشیم چون همه امکانات فراهم است.

فرحی بر پیگیری جدی مطالبات معوق، تعیین تکلیف اقلام باز و سنواتی، استفاده بهینه از تجهیزات الکترونیکی بانک برای درآمدزائی بیشتر، فروش املاک مازاد، جذب منابع بیشتر، کاهش هزینه‌ها و زیان، جبران عقب‌افتادگی درآمدزائی طی ماه‌های آخر سال و پیگیری جدی برای رفع مشکلات و کاستی‌ها تأکید کرد و گفت: در واقع شما رؤسای شعب بایستی پیام رسان واحدی برای سایر شعب بانک درسطح کشور باشید.

صباغی عضو هیات مدیره نیز در این نشست ضمن تقدیر از توجه رؤسای شعب به احصاء شاخص‌های با اهمیت بانک گفت: توان و انرژی نیروی انسانی در هر سازمانی محدود است و حجم عظیمی از تکالیف بردوش آنهاست و احصاء شاخص های با اهمیت می تواند بیشترین اثربخشی را برای سازمان داشته باشد.

وی تأکید کرد: بایستی بیشترین توان و انرژی را برای شناسائی شاخص‌های با اهمیت صرف نمود و اینکه دقت کرد درچه جاهائی از آن استفاده کرد. صباغی افزود: قطعا شاخص های شعبه ای با شاخص های سایر شعب متفاوت است و نباید نسخه واحدی برای هریک از شعب درنطر گرفت. بلکه باید به صورت منطقه ای و متناسب با ظرفیت هر شعبه ای شاخص های مشخص تعیین شود.

وی گفت: هریک از روسای شعب به عنوان مدیری است که باید به خوبی برای شعبه برنامه ریزی و سازماندهی کرده و نظارت و کنترل و هدایت درستی داشته تا بتوانند از امکانات بهره برداری مناسبی نمایند.

صباغی درپایان بیان داشت: مدیر شعبه درواقع رهبر و پدر شعبه است که باید کارکنان و مشتریان را به خوبی مدیریت نماید. درواقع مدیریت کار خطیر، حساس و ارزشمندی است که نباید دچار روزمره گی شود بلکه باید همواره نوآور و خلاق باشد.

احتشام فلاح‌فر دیگر عضو هیأت مدیره هم ضمن اشاره با تاریخچه بانکداری در دنیا و ایران گفت: وظیفه پست‌بانک‌ایران خدمت‌رسانی به هموطنان درسطح کشور است که همین اقدام به نوعی عاملی برای درآمدزائی است. درحال حاضر ۴۰۷ شعبه و بیش از ۷ هزار باجه بانکی وظیفه خدمت‌رسانی را انجام می‌دهند و درقبال آن کارمزد از مشتریان دریافت می‌کنند که باید بررسی کنیم که چه میزان از این درآمدها هزینه‌های شعب را پوشش می‌هد. درواقع باید بدانیم که آیا سودده و یا زیان ده هستیم، اگر زیان‌ده بودیم باید علل را به دقت بررسی نمائیم و راهکاری برای آن پیدا کنیم تا اوضاع بهتر شود.

وی تصریح کرد: بایستی هزینه تمام‌شده تمامی ابزارهای خدمت‌رسانی را بررسی کرده و براساس آن نسبت به واگذاری آن به مشتریان اقدام نمائیم. نباید بدون کنترل و درآمدزائی نسبت به واگذاری ابزارهای الکترونیکی همانند POS و ATM اقدام نمائیم. بلکه باید هزینه فایده و بهره‌وری مطلوب آن را در نظر بگیریم.

فلاح‌فر ضمن تأکید بر انجام اعتبارسنجی درست در پرداخت تسهیلات به مشتریان و ایفای تعهدات آنان گفت: همواره باید نسبت مطالبات به تسهیلات روند کاهشی داشته و نظارت کافی نیز بر باجه‌ها و شعب داشته باشیم.

عضو هیأت مدیره عنوان کرد: باید نگاه و رویکرد خودمان را تغییر داده و تعداد مشتریانی که برای بانک بااهمیت هستند را روز به روز افزایش دهیم و آنها را به مشتریان پایدار تبدیل کنیم. وی در ادامه به منابع صندوق توسعه ملی اشاره کرد و گفت: خوشبختانه این منابع فرصت خوبی برای بانک است تا بتوانیم با استفاده از آن، واحدهای تولیدی جدیدی را دایر کرده و برای حداقل ۵ نفر شغل پایدار ایجاد کنیم تا آنها بعنوان مشتریان جدید بانک بتوانند با استفاده از تجهیزات بانکداری الکترونیکی نظیر؛ دستگاه‌های POS و ATM درآمدزائی بیشتر برای بانک ایجاد کنند.

فلاح فر افزود: از یک طرف بانک توسعه‌ای و تخصصی حوزه IT و ICT و بزرگترین خرده‌بانکدار کشور هستیم و از طرف دیگر در بورس حضور داریم و باید طوری عمل کنیم تا با مدیریت درست هزینه ها و افزایش درآمدها هم خدمت‌رسان خوبی بوده و درآمدزا شویم تا پاسخگوی سهامداران باشیم.

وی درپایان بر ارزیابی دقیق شعب براساس شاخص‌های تعیین شده و درآمدزائی و کاهش هزینه‌ها، انضباط مالی، جذب منابع و مصارف درست، کاهش مطالبات معوق، نظارت و کنترل کافی بر باجه‌ها اعتبارسنجی درست و تعیین تکلیف حساب‌ها و اقلام باز تأکید کرد.

محمود شیردل مدیر امورشعب و بازاریابی درادامه این هم‌اندیشی با بیان اینکه در این کارگروه، گزارش جامعی از سیاست‌ها، اهداف و برنامه‌های بانک به رؤسای شعب ارائه شد گفت: قطعاً برگزاری اینگونه کارگروه‌ها می‌تواند فضای مناسبی برای ارائه دیدگاه‌ها و نظرات رؤسای شعب باشد و بایستی از این موقعیت‌ها استفاده کرد.

وی تصریح کرد: رؤسای شعب سودده تجارب و شاخص های موفق خود را دراختیار رؤسای شعب زیان‌ده قرار دادند و بطورکلی بازخورد خوبی داشت و می توانیم این مسیر را برای سایر روسای شعب ادامه دهیم.

علیرضا پورحسین رئیس اداره کل امور شعب و مناطق آزاد در این نشست ضمن ارائه گزارشی از کارگاه های برگزار شده اظهارداشت: روسای شعب مذکور در قالب پنج کارگروه به بررسی آسیب شناسی و پایداری شاخص ها پرداختند و عمده ترین شاخص هائی که مدنظر قرار گرفت شامل؛ نیروی انسانی، وضعیت مکانی شعب، مطالبات معوق، کنترل نقدینگی، هدف سپرده ای، چک های برگشتی و تجهیزات دستگاه های الکترونیک است که بایستی هریک از این شاخص ها به بهترین نحو ممکن مورد بهره برداری قرار گیرد.

رئیس اداره کل امور شعب و مناطق آزاد افزود: در مراحل بعد سایر شعب بانک در سطوح مختلف در اینگونه جلسات شرکت می کنند و در نهایت با ایجاد کارگروه‌های متعدد که هر کارگروه از شعب استانهای مختلف و درجات متفاوت تشکیل شده زمینه برای تبادل تجارب متنوع فراهم می‌شود و رابطین هر کارگروه نیز با تسهیل انتقال ایده‌ها به مدیران بانک و طرح مشکلات و موانع‌کار، انگیزه لازم برای مشارکت و فعالیت مؤثر درراستای تحقق اهداف بانک را فراهم می‌کنند.

وی افزود: شعب درجه یک به عنوان پیشران بانک هستند و هریک از اینها باید بتوانند بیش از ۵۰ شعبه را بعنوان شعبه معین تحت پوشش خود قرارداده و آنها را از نظر عملکردی بهینه نمایند. محمد عبدالله‌پور رئیس شعبه مرکزی اهواز در این نشست به‌عنوان نماینده رؤسای شعب مذکور گفت: با توجه به تبادل‌های انجام شده بین رؤسای شعب شاخص‌های نیروی انسانی، هدف سپرده ای، منابع و مصارف، مطالبات، خدمات بانکداری الکترونیک و انضباط چک ها مورد توجه قرار گرفت و تاکید شد که وجود نیروی انسانی متناسب می تواند موجب موفقیت شود. درواقع کمیت نیروی انسانی صرفا نمی تواند عامل موفقیت یک شعبه باشد.

وی تأکید کرد: چالاک بودن نیروی انسانی و هدف سپرده‌ای بالاتر از عوامل مهم موفقیت شعب می باشد. بانک باید با مدیریت نیروی انسانی مناسب، بیشترین ترکیب نیروی انسانی را برای شعب در نظر گرفته تا کارآئی واحدهای اجرایی بیشتر شود.

عبدالله پور تصریح کرد: درحال حاضر ارزیابی شعب براساس شاخص های تعیین شده متناسب با ظرفیت شعب نبوده و براین اساس پرداختی های غیرمستمر شعب موفق مناسب نمی باشد.
رئیس شعبه مرکزی اهواز استفاده از منابع صندوق توسعه ملی، وصول مطالبات و تدوین برنامه کوتاه مدت برای بهره برداری بهینه از این شاخص ها را مناسب راه برای موفقیت در چندماه باقی مانده از سال بیان کرد و بر برگزاری این کارگروه ها برای سایر شعب تأکید کرد. گفتنی است: درپایان نیز مدیرعامل و اعضای هیأت مدیره به سئوالات و ابهامات رؤسای شعب مذکور پاسخ‌های لازم را ارائه کردند.

ثبت نظر

ارسال

نمایش‌

بی توجهی به کارکنان نفت در تعیین پاداش پایان خدمت کارکنان دولت!

بر اساس لایحه بودجه ۱۴۰۲ در سال آینده پاداش پایان خدمت کارکنان در ازای هر سال خدمت و به میزان حداکثر تا سی سال ۵۲۰ میلیون تومان پیش‌بینی شده که نسبت به امسال ۷۵ میلیون تومان اضافه شده است.

  • 403

2877 میلیارد دلار ثروت نفتی برباد رفته در 12 سال تحریم

برای فهم بهتر مقدار هزینه 2877 میلیارد دلاری وارد شده از صادرات نفتی از دست رفته تا پایان سال میلادی گذشته، می‌توان به ارزش ریالی آن با توجه به قیمت دلار در بازارهای امروز اشاره کرد که بالغ بر 100.7 هزار هزار میلیارد تومان می‌شود.

  • 408

رحیمی: در لایحه بودجه ۱۴۰۲ هیچ افزایش قیمتی برای حامل‌های انرژی دیده نشده است/ معافیت برای خانوارهای کم‌درآمد

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: سال آینده هیچ افزایش قیمتی برای حامل‌های انرژی از جمله بنزین، گازوئیل و گاز را نداریم و این موضوع اصلاً در بودجه سال ۱۴۰۲ نیامده است.

  • 479

اشتباه بانک مرکزی در آبان ماه

سید احسان خاندوزی، سخنگوی اقتصادی دولت : نرخ ارز در سامانه نیما متغیر خواهد بود. بخشی از مشکلی که در آبان و آذر ماه به وجود آمد بود. اشتباه در تخصیص ارز در یکی از زیرمجموعه های بانک مرکزی بود و موجب شد واردات برای کالاهایی که با درهم باید وارد می شد با محدودیت همراه شود .که باعث شد این موضوع القا ش ...

  • 478

قیمت قطعات یدکی در بازار سلیقه ای شد/ خبری از نظارت نیست

رئیس اتحادیه تعمیرکاران خودرو با اعلام اینکه قیمت قطعات یدکی گران شده اما قیمت دستمزد تعمیرکاران خودرو تغییر نکرده است، گفت: در حال حاضر قیمت قطعات یدکی خودرو بسیار بالاست و هیچ نظارتی در این رابطه انجام نمی شود.

  • 475

کارنامه روحانی و رئیسی در کنترل تورم

«تورم را نصف و سپس تک‌رقمی خواهیم کرد»؛ این دقیقا وعده‌ای بود که سیدابراهیم رئیسی در انتخابات سال گذشته داد. اکنون 16 ماه از آغاز به کار دولت او می‌گذرد و بررسی‌ها نشان می‌دهد رئیسی و دولتش در کنترل تورم طی این مدت، نسبت به بازه زمانی مشابه در دولت روحانی، ناکام بوده‌اند.

  • 397

سابقه بیمه خریدنی نیست ولی یک استثنا دارد

سابقه بیمه خریدنی نیست مگر اینکه فرد به ۶۰ سال رسیده باشد و برای بازنشسته شدن نیاز به خرید سابقه بیمه داشته باشد.

  • 569

مردم بیشتر چه خانه‌هایی می‌خرند؟

فشار تقاضا برای واحدهای کوچک متراژ و قدیمی نمایه غالب در این بازار است.

  • 340

اقتصاد کلان چیست؟

ه علت تاثیرگذاری وضعیت اقتصادی بر تمامی افراد، مسائل اقتصاد کلان، نقش مهمی را در مباحثات سیاسی ملی ایفا می‌کنند. شرکت‌کنندگان در انتخابات از وضعیت اقتصادی آگاه هستند و می‌دانند که سیاست‌های دولت می‌تواند از راه‌های قابل‌توجهی بر اقتصاد، تاثیرگذار باشد.

  • 387

چرا مردم تمایلی به بیمه‌های زندگی ندارند؟

یک مدیر بیمه‌ای ضمن تشریح برخی دلایل عدم توجه مردم به بیمه‌های زندگی، گفت: :‌ یکی از مهمترین دلایل تورم و کاهش ارزش پول است که مردم متناسب با شرایط تصمیم می‌گیرند.

  • 532

قطار سریع السیر در بازار سکه

برخی از سکه بازان با اشاره به اظهارات اخیر رئیسی درباره قطار پیشرفت به کنایه می گفتند نرخ دلار این روزها سوار قطار سریع السیر شده و ایستگاه ها را یکی پس از دیگری طی می کند. همین امر موجب شده سکه بازان تحت هیجان افزایش قیمت دلار در موقعیت خرید قرار بگیرند.

  • 498

نقش موثر اصناف در تنظیم بازار و توزیع کالاهای اساسی

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت قزوین با تاکید بر نقش مهم اصناف در پیشبرد اهداف اقتصادی کشور و توزیع کالا و خدمات بین جامعه گفت: بدون همراهی و حضور موثر اصناف هیچ برنامه‌ای در بازار قابلیت اجرا و عملیاتی شدن ندارد.

  • 397

احتمال تغییر سن و سابقه بازنشستگی در بودجه ۱۴۰۲/ کدام صندوقها با بودجه دولت سرپا هستند؟

دولت برای جلوگیری از تشدید چالش در صندوقهای بازنشستگی بایستی پیشنهادهای تحولی در حوزه صندوق‌های بازنشستگی و اصلاح سن و سابقه بازنشستگی در بودجه سال ۱۴۰۲ لحاظ کند.

  • 1755

پول مازاد فروش خودرو در بورس کالا به جیب خودروساز می‌رود؟

عضو هیات رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: اگر قیمت معامله شده خودرو در بورس بالاتر از بهای تمام شده پایه و سود معقول باشد، تفاوت مذکور باید برای مصارف عمومی به طور مثال برای توسعه صنعت حمل و نقل هزینه شود.

  • 285

«زمستان سخت» پتروشیمی ایران آغاز شد

بحران مدیریتی در حالی دومین دارنده منابع گازی جهان را دچار چالش جدی کرده است که رسانه‌های نزدیک به دولت مدت‌ها بود «زمستان سخت اروپا و التماس آن‌ها برای گاز ایران» را نوید می‌دادند.

  • 487

تحلیل تکنیکال بورس چیست؟

تحلیل تکنیکال بورس در واقع علمی در بازارهای مالی است که در آن پیش‌بینی قیمت‌های آینده بر اساس بررسی قیمت‌های گذشته صورت می‌گیرد.

  • 271

وضعیت حاد در بانک های 4 استان کشور

نرخ تسهیلات به سپرده ها پس از کسر سپرده قانونی در مهر ماه امسال، در 4 استان کشور بالاتر از 100 درصد بوده که اتفاقی خطرناک در اقتصاد قلمداد می شود. به باور برخی تحلیل گران این رویداد می تواند موجب رشد فزاینده نقدینگی شده و از این حیث این 4 منطقه را میدان انفجار نقدینگی می دانند.

  • 1895

بیشترین رشد قیمت سهام بانکی به سامان رسید

در اولین روز هفته معاملات بورس و فرابورس تهران، شاهد تغییرات اندک شاخص سهام بانک‌ها و موسسات اعتباری در بازار سرمایه بودیم.

  • 1705

بیشترین رشد قیمت سهام انبوه سازی، املاک و مستغلات به وتوس رسید

در اولین روز کاری هفته معاملات بورس وفرابورس تهران شاهد افت شاخص سهام شرکت های انبوه سازی،املاک و مستغلات دربازار سرمایه بودیم.

  • 675

وصول ۲۷۰ هزار میلیارد تومان مالیات در ۷ ماه/ درآمد مالیاتی مهر ۵۰ هزار میلیارد تومان شد

با توجه به آمارهای سازمان امور مالیاتی طی ۷ ماهه سال جاری حدود ۲۷۰ هزار میلیارد تومان مالیات وصول شده است و درآمد مالیاتی مهر ماه ۵۰ هزار میلیارد تومان بوده است.

  • 361