مقاومت یعنی کارآمدی/ برنامه‌ها درون‌زا باشند، نه مصرفی

مقاومت یعنی کارآمدی/ برنامه‌ها درون‌زا باشند، نه مصرفی

علیرضا صدرا می‌گوید مقاومت در شرایط کنونی معنایی جز کارآمدی همه دستگاه‌ها و عناصر مختلف نظام ندارد و نقش مردم هم در این زمینه، نقشی علّی و بسیار تعیین‌کننده است.

دوشنبه 13 خرداد 1398 ساعت 14:45

به گزارش شبکه خبری بانک و بیمه "بینا" به نقل از مهر 

خبرگزاری مهر، سرویس فرهنگ:

«مقاومت»، کلیدواژه‌ای است که علاوه بر محتوای غنی فرهنگی‌اش، راه خود را به مرزهای سیاست هم باز می‌کند. و از آنجا که ما چیزی به عنوان «سیاست» صرف، نداریم و هر آنچه هست یک «اقتصاد سیاسی» است، این مفهوم فربه و غنی، سه حوزه «فرهنگ، سیاست و اقتصاد» را در می‌نوردد و محتواهای آنها را در محتوای خود دخیل می‌کند. بر همین مبنا استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در تحلیل «چیستی مقاومت» در دوران کنونی دقیقاً به این سه حوزه اشاره می‌کند و در همه آنها بر مفهوم «کارآمدی درون‌زا» تاکید می‌کند. «مشروعیت سیاسی»، «مفهوم‌شناسی حکمت متعالی سیاسی»، «آئین‌های مدنی» و… برخی از کتاب‌های منتشر شده از علیرضا صدرا است. گفت‌وگوی مهر با او در قالب «کدام مقاومت؟ کدام رهایی» را در ادامه می‌خوانید:

آقای دکتر صدرا، چهل سال از عمر جمهوری اسلامی گذشته است و ما تقریباً در همه این سال‌ها از عنصر و شعار «مقاومت» دم زده‌ایم. پس از چهل سال همچنان رهبر انقلاب تاکید کرده‌اند که تنها راه رهایی ما «مقاومت» است. سوال این است که این چه مقاومتی است که در چهل ساله دوم پس از انقلاب می‌تواند ما را به رهایی برساند؟ به نظر می‌رسد مقاومت در این دوره نیازمند برخی بازنگری‌ها است تا معنای دقیق خود را در دوران پس از برجام و وقوع تهدیدهای شدید دشمنان بر علیه ایران و… بیابد. معنای این مقاومت از نظر شما چیست؟

جدیت‌یافتن در مقاومت و پیشرفت کردن کشور وابسته به سه بخش اقتصاد، سیاست و فرهنگ است. در بخش اقتصادی باید به توسعه کمی و کیفی توجه شود، به گونه‌ای که بر مبنای امیدی که به دنبال یک اقتصاد سالم و کارآمد ایجاد می‌شود، سن امید به زندگی در جامعه بالا برود و کیفیت زندگی ارتقا پیدا کند و آسایش عمومی برای مردم جامعه تأمین شود.

در بخش سیاسی، توسعه و تعادل سیاسی و اجتماعی را باید بین بخش‌های مختلف برقرار کرد. به‌ویژه در حوزه سیاست با بالا بردن کارآمدی دولت که مرکز ثقل اقتدار و کارآمدی ملی محسوب می‌شود باید این پیشرفت و توسعه را تضمین کرد. همچنین بخش سیاست می‌تواند در توسعه و برنامه‌های کلان اقتصادی و همچنین در بحث‌ها و برنامه‌های فرهنگی در جامعه نظم و هماهنگی برقرار کند و از این طریق هم کارآمدی دو حوزه دیگر را بالا ببرد.

اما در حوزه فرهنگ هم با تقویت کارآمدی نهادها و برنامه‌ها و سیاست‌ها، باید موانع توسعه و تعالی فرهنگی، معنوی و اخلاقی را از بین برد و روز به روز به سمت این تعالی حرکت کرد. با وجود این رخداد جامعه آرامش و خودباوری و فرهنگ تولید را بازخواهد یافت و ضمن شکل دادن به استقلال و اقتدار خود می‌تواند در برابر هر قدرتی مقاومت کند.

جدیت‌یافتن در مقاومت و پیشرفت کردن کشور وابسته به سه بخش اقتصاد، سیاست و فرهنگ است

اساساً منطق مقاومت در انقلاب اسلامی هم همین بوده است و اگر امروز هم از الگوی پیشرفت حرف می‌زنیم، منظورمان همین است. این در حالی است که دشمنان سعی می‌کنند با تهدید و تحریم کشور را از پیشرفت بازدارند و می‌بینید که امروز در هر سه بخشی که عرض کردم مورد تحریم و تهاجم هستیم؛ در بخش اقتصادی که تحریم‌ها روشن است؛ در بخش سیاسی و امنیتی هم که باز می‌بینید تهدیدهایی وجود دارد و در بخش فرهنگی با تهاجم فرهنگی به دنبال ایجاد استحاله هستند و ما بعضاً جلوه‌ها و ناهنجاری‌های این مسئله را در جامعه شاهد هستیم، حتی در دانشگاه‌های ما هم این شواهد وجود دارد که ما نباید ساده از آن بگذریم. حتماً پشت این مافیاهای فرهنگی برنامه‌ریزی داخلی، خارجی و عوامل پشت پرده و روی صحنه وجود دارد.

نکته‌ای که وجود دارد این است که وقتی از نگاه مردم به موضوع می‌نگریم، بسیاری از مردم با خود می‌گویند همواره سنگ زیرین آسیاب این «مقاومت» ما بودیم، نه مسئولان یا نهادها و سازمانها و…. به عبارت دیگر مردم با برنامه‌ها، سیاست‌ها و مسئولانی مواجه‌اند که چندان به شیوه عملی آبی از آتش مقاومت نمی‌کنند، مثلاً در اقتصاد سیاسی به برنامه‌های نظام سرمایه‌داری جهانی تن می‌دهند، راهکارهای تعدیل ساختاری نئولیبرالیستی را پیگیری می‌کنند و در عین حال وقتی پشت تریبون خطاب به مردم حرف می‌زنند می‌گویند «شما باید مقاومت کنید!» این چه گونه مقاومتی است؟ و دقیقاً چه نوع از رهایی را برای ما به همراه خواهد داشت؟

بله، متأسفانه ما مقدار زیادی تعلل و تسامح داشتیم و امروز هم داریم. در این راستا قطعاً بحث اصلی ما کارآمدی است اگر کارآمدی بالا رود و هر چه بهره‌وری و اثربخشی سیاسی، اقتصادی و فرهنگی داخلی را ارتقا دهیم، می‌توانیم دشمن را ناکام بگذاریم و به اهداف‌مان که تمدن‌سازی نوین اسلامی است، ان‌شاءالله برسیم. در این مسیر و فرایند بهترین الگو و مدل، مدل پیشرفت مقاومتی است؛ یعنی پیشرفتی که درون‌زا و برون‌گرا است و بر امکانات و ظرفیت‌های ملی و داخلی اتکا دارد و البته به عناصر فراملی هم بی‌توجه نیست.

اما همانطور که گفتم اقتصاد مقاومتی، بدون سیاست و اقتصاد و مدیریت مقاومتی امکان‌پذیر نیست. همچنین اقتصاد، سیاست و مدیریت مقاومتی، بدون فرهنگ مقاومتی عملی نیست، زیرا اینها لازم و ملزوم همدیگر هستند. اقتصاد مقاومتی ناشی از سیاست‌های مقاومتی است و سیاست‌های مقاومتی هم با فرهنگ، بینش و ارزش‌های مقاومتی شکل می‌گیرد؛ یعنی ما باید از پیش باور و بینش مقاومتی داشته باشیم، در غیر این صورت سیاست و اقتصاد و مدیریت مقاومتی اصلاً معنا ندارد.

اقتصاد مقاومتی ناشی از سیاست‌های مقاومتی است و سیاست‌های مقاومتی هم با فرهنگ، بینش و ارزش‌های مقاومتی شکل می‌گیرد؛ یعنی ما باید از پیش باور و بینش مقاومتی داشته باشیم، در غیر این صورت سیاست و اقتصاد و مدیریت مقاومتی اصلاً معنا ندارد

در این شرایط دولت به معنای کل هیئت حاکمه، یعنی از شخص رهبری و نهاد رهبری بگیرید تا مجمع تشخیص مصلحت، مجلس و قوای مجریه (سازمان‌ها) و حتی قوه قضائیه علت مباشر و قریب کارآمدی ملی و اقتصاد مقاومتی هستند. مردم هم البته نقش علّی دارند، یعنی اگر مردم نباشند دولت و نظام هر چقدر هم قوی و مقاوم باشد، هیچ است. همانند دوران دفاع مقدس اگر مردم حضور نداشتند از سپاه و ارتش کاری برنمی‌آمد و شکست می‌خوردیم، یا برعکس اگر تنها مردم در صحنه جنگ حضور پیدا می‌کردند و سازمان‌دهی، مدیریت، آموزش و تجهیزات ارتش و سپاه نبود، در جنگ تحمیلی موفق نمی‌شدیم. لذا این ترکیب مهمی است، یعنی کارآمدی ملی ما و مردم در هر سه بخش اقتصادی، سیاسی و فرهنگی با کارآمدی حاکمیت (رهبری و قوای سه‌گانه) باید توأمان باشد. این‌ها سبب فاعلی، قریب و مباشر کارآمدی ملی هستند.

در این فرایند قوه مجریه علت فاعلی مباشر است و رهبری علت فاعلی قریب که سیاست‌های راهبردی را ارائه می‌دهند و چشم‌انداز و چالش‌ها را روشن می‌کنند که هم در قالب اقتصاد مقاومتی، سیاست مقاومتی و فرهنگ مقاومتی نقش اساسی دارند و هم در قالب گام دوم انقلاب اسلامی یا «تمدن‌سازی نوین اسلامی» بسیار مؤثر هستند.

حالا مجلس باید چه کار کند؟ مجلس باید مسائل را در قالب برنامه‌های ۵ ساله، قوانین عادی و برنامه‌های بودجه سالیانه، کاربردی کند همچنین مجمع تشخیص در این راستا مسئولیت دارد و باید بتواند تمام این موضوعات و مضامین را به‌صورت برنامه‌ها و سیاست‌های راهبردی درآورد و در قالب چشم‌اندازها قرار دهد. مجلس به شکل کارآمدی باید اقتصاد، سیاست و فرهنگ ما را مقاومتی کند همان‌طور که رهبر و مجمع تشخیص مصلحت نقش راهبردی دارند، مجلس هم نقش کاربردی را ایفا می‌کند. مجلس در سیاست‌گذاری و قانون‌گذاری‌های برنامه‌های ۵ ساله ششم باید اصلاح برنامه‌ها را مدنظر قرار دهد و برنامه‌های بعدی هم کاملاً مقاومتی تدوین شوند یعنی به گونه‌ای درون‌زا باشند، نه مصرفی.

مایلم کمی به برنامه‌ریزی ها و ساختارهایی که ماهیتاً نافی امر مقاومت هستند هم نگاه داشته باشیم، به نظر می‌رسد نوعی تناقض در کار ما وجود دارد، از پیش ساختارها و برنامه‌های نافی مقاومت را پذیرفته‌ایم، از سوی دیگر مدام شعار مقاومت می‌دهیم. آیا اینها قابل جمع هستند؟

متأسفانه ما در برنامه‌ریزی‌هایمان نگاه می‌کنیم چه بودجه‌ای داریم و می‌توانیم چه کار کنیم! در صورتی‌که برنامه باید این باشد چه کار می‌خواهیم انجام دهیم و چه منابعی داریم و کدام بالقوه، بالفعل، داخلی، خارجی، ممکن و ناممکن است! این شکل برنامه‌ریزی، یک برنامه‌ریزی مقاومتی است. اما امروز بیشتر برنامه‌ریزی‌های ما مصرفی هستند تا تولیدی و بودجه‌ای. در کنار برنامه‌های کاربردی مجلس، قوه اجرایی باید آن برنامه‌ریزی‌ها را با کمک بخش عمومی و خصوصی، در زمینه اقتصادی، فرهنگی و سیاسی اجرایی‌سازی کند. همچنین در بخش اقتصادی تمام شرکت‌ها، مجامع صنعتی و تخصصی در کشور که حوزه عمومی محسوب می‌شوند، شرکت‌ها و مؤسسات اقتصادی و… باید سیاست‌هایی که مجلس در راستای راهبردهای رهبری تصویب می‌کند را در جامعه به مرحله اجرا برسانند.

مقاومت چیزی جز همین کارآمدی نیست و همه دستگاه‌ها و مدیران و نهادها باید به این سمت حرکت کنند

در بخش سیاسی هم جناح‌ها، احزاب و تشکل‌های ما باید بتوانند سیاست‌ها، برنامه‌ها و راهبردهای مقاومتی و کارآمدسازانه و درون‌زا تولید کنند. با توجه به اینکه انتخابات مجلس را در پیش داریم لیست پیشنهادی نمایندگان مجلس باید مبتنی بر اندیشه‌های مقاومتی باشد. یعنی باید کسانی را انتخاب کنند که مقاومتی می‌اندیشند تا کاربردهای مقاومتی ارائه دهند. چون این نمایندگان باید این ظرفیت و نگاه را داشته باشند که رئیس‌جمهوری و وزیران را در پیشبرد نگاه مقاومتی کمک کنند یا به آنها پیشنهاداتی در این زمینه بدهند.

باید مراقب باشیم و اگر خدایی نکرده فسادی در نظام است، باید دادگاه ویژه برای آن تشکیل شود و خارج از نوبت با حمایت از کارآفرینی در این حوزه برخورد شود. قوه قضائیه عوامل مخل و موانع کارآفرینی را باید با قضاوت کارآفرینانه، کارآمدسازانه و مقاومت‌گرایانه انجام دهد

تشکلهای فرهنگی ما هم همینطور؛ یعنی مثلاً هیأت‌های فرهنگی مذهبی، «ان.جی.او» ها، نهادهای مردم بنیاد فرهنگی هم باید کارآمدسازی ملی و مقاومت‌سازی را اصل قرار دهند و به سمتی بروند که این امور محقق شود.

حتی قوه قضائیه هم باید بر این اساس راه خود را پیش ببرد، یعنی باید نظارت و مجازات‌ها را بر این مبنا بازنگری کند. و اینها را باید به اطلاع عموم برساند و ما همه از آن مطلع باشیم. مثلاً قوه قضائیه کارآفرینی را باید به طور خاص مورد توجه، حمایت و نظارت قرار دهد. اگر در کشور به هر علتی کارآفرینی و تولید داخلی تضعیف شود، قطعاً مقاومت هم صورت نخواهد گرفت. لذا باید مراقب باشیم و اگر خدایی نکرده فسادی در نظام است، باید دادگاه ویژه برای آن تشکیل شود و خارج از نوبت با حمایت از کارآفرینی در این حوزه برخورد شود. قوه قضائیه عوامل مخل و موانع کارآفرینی را باید با قضاوت کارآفرینانه، کارآمدسازانه و مقاومت‌گرایانه انجام دهد و ان‌شاءالله این مسیر را تقویت کند تا خارها، موانع و عوامل مخل آن برداشته شود.

با توجه به تمام این موارد و همکاری و کمک قوا در کشور به پیشرفت خواهیم رسید، بنابراین من باز تاکید می‌کنم که پیشرفت مقاومتی صرفاً با کارآمدی، کارآفرینی و تولید پیش می‌رود و در حقیقت تهدیدهای دشمن را تبدیل به فرصت می‌کند، مثل سیلی که با سدسازی می‌توانیم آن را مهار کرده و علاوه بر این، آن سد را تبدیل به عاملی برای سازندگی کنیم. به این معناست که می‌گوئیم که تحریم نفت لطفی از سوی خداوند به دست دشمنان است تا ما به سمت منابع دیگر برویم و سرمایه‌گذاری کنیم و تنها به اقتصاد نفتی بسنده نکنیم.

چون در حال حاضر کشور بر اساس دارایی‌هایش اداره می‌شود و ما باید به سمت درآمدها حرکت کنیم و این کار را با اقتصاد، سیاست و فرهنگ مقاومتی می‌توانیم محقق کنیم و دارایی‌های خود را به درآمدها تبدیل کنیم و پیشرفت مقاومتی درون‌زا و برونگرا را به مرحله اجرا برسانیم.

بنابراین من باز هم تکرار و تاکید می‌کنم که مقاومت چیزی جز همین کارآمدی نیست و همه دستگاه‌ها و مدیران و نهادها باید به این سمت حرکت کنند. اگر این اتفاق افتاد می‌توانیم بگوییم روحیه و عنصر مقاومت در ما متجلی شده است، در غیر این صورت نتوانسته‌ایم مقاومت را محقق کنیم.

کد خبر 4627717
علیرضا جباری دارستانی

ثبت نظر

ارسال

نمایش‌

بی توجهی به کارکنان نفت در تعیین پاداش پایان خدمت کارکنان دولت!

بر اساس لایحه بودجه ۱۴۰۲ در سال آینده پاداش پایان خدمت کارکنان در ازای هر سال خدمت و به میزان حداکثر تا سی سال ۵۲۰ میلیون تومان پیش‌بینی شده که نسبت به امسال ۷۵ میلیون تومان اضافه شده است.

  • 403

2877 میلیارد دلار ثروت نفتی برباد رفته در 12 سال تحریم

برای فهم بهتر مقدار هزینه 2877 میلیارد دلاری وارد شده از صادرات نفتی از دست رفته تا پایان سال میلادی گذشته، می‌توان به ارزش ریالی آن با توجه به قیمت دلار در بازارهای امروز اشاره کرد که بالغ بر 100.7 هزار هزار میلیارد تومان می‌شود.

  • 408

رحیمی: در لایحه بودجه ۱۴۰۲ هیچ افزایش قیمتی برای حامل‌های انرژی دیده نشده است/ معافیت برای خانوارهای کم‌درآمد

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: سال آینده هیچ افزایش قیمتی برای حامل‌های انرژی از جمله بنزین، گازوئیل و گاز را نداریم و این موضوع اصلاً در بودجه سال ۱۴۰۲ نیامده است.

  • 479

اشتباه بانک مرکزی در آبان ماه

سید احسان خاندوزی، سخنگوی اقتصادی دولت : نرخ ارز در سامانه نیما متغیر خواهد بود. بخشی از مشکلی که در آبان و آذر ماه به وجود آمد بود. اشتباه در تخصیص ارز در یکی از زیرمجموعه های بانک مرکزی بود و موجب شد واردات برای کالاهایی که با درهم باید وارد می شد با محدودیت همراه شود .که باعث شد این موضوع القا ش ...

  • 478

قیمت قطعات یدکی در بازار سلیقه ای شد/ خبری از نظارت نیست

رئیس اتحادیه تعمیرکاران خودرو با اعلام اینکه قیمت قطعات یدکی گران شده اما قیمت دستمزد تعمیرکاران خودرو تغییر نکرده است، گفت: در حال حاضر قیمت قطعات یدکی خودرو بسیار بالاست و هیچ نظارتی در این رابطه انجام نمی شود.

  • 475

کارنامه روحانی و رئیسی در کنترل تورم

«تورم را نصف و سپس تک‌رقمی خواهیم کرد»؛ این دقیقا وعده‌ای بود که سیدابراهیم رئیسی در انتخابات سال گذشته داد. اکنون 16 ماه از آغاز به کار دولت او می‌گذرد و بررسی‌ها نشان می‌دهد رئیسی و دولتش در کنترل تورم طی این مدت، نسبت به بازه زمانی مشابه در دولت روحانی، ناکام بوده‌اند.

  • 397

سابقه بیمه خریدنی نیست ولی یک استثنا دارد

سابقه بیمه خریدنی نیست مگر اینکه فرد به ۶۰ سال رسیده باشد و برای بازنشسته شدن نیاز به خرید سابقه بیمه داشته باشد.

  • 569

مردم بیشتر چه خانه‌هایی می‌خرند؟

فشار تقاضا برای واحدهای کوچک متراژ و قدیمی نمایه غالب در این بازار است.

  • 340

اقتصاد کلان چیست؟

ه علت تاثیرگذاری وضعیت اقتصادی بر تمامی افراد، مسائل اقتصاد کلان، نقش مهمی را در مباحثات سیاسی ملی ایفا می‌کنند. شرکت‌کنندگان در انتخابات از وضعیت اقتصادی آگاه هستند و می‌دانند که سیاست‌های دولت می‌تواند از راه‌های قابل‌توجهی بر اقتصاد، تاثیرگذار باشد.

  • 387

چرا مردم تمایلی به بیمه‌های زندگی ندارند؟

یک مدیر بیمه‌ای ضمن تشریح برخی دلایل عدم توجه مردم به بیمه‌های زندگی، گفت: :‌ یکی از مهمترین دلایل تورم و کاهش ارزش پول است که مردم متناسب با شرایط تصمیم می‌گیرند.

  • 532

قطار سریع السیر در بازار سکه

برخی از سکه بازان با اشاره به اظهارات اخیر رئیسی درباره قطار پیشرفت به کنایه می گفتند نرخ دلار این روزها سوار قطار سریع السیر شده و ایستگاه ها را یکی پس از دیگری طی می کند. همین امر موجب شده سکه بازان تحت هیجان افزایش قیمت دلار در موقعیت خرید قرار بگیرند.

  • 498

نقش موثر اصناف در تنظیم بازار و توزیع کالاهای اساسی

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت قزوین با تاکید بر نقش مهم اصناف در پیشبرد اهداف اقتصادی کشور و توزیع کالا و خدمات بین جامعه گفت: بدون همراهی و حضور موثر اصناف هیچ برنامه‌ای در بازار قابلیت اجرا و عملیاتی شدن ندارد.

  • 397

احتمال تغییر سن و سابقه بازنشستگی در بودجه ۱۴۰۲/ کدام صندوقها با بودجه دولت سرپا هستند؟

دولت برای جلوگیری از تشدید چالش در صندوقهای بازنشستگی بایستی پیشنهادهای تحولی در حوزه صندوق‌های بازنشستگی و اصلاح سن و سابقه بازنشستگی در بودجه سال ۱۴۰۲ لحاظ کند.

  • 1786

پول مازاد فروش خودرو در بورس کالا به جیب خودروساز می‌رود؟

عضو هیات رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: اگر قیمت معامله شده خودرو در بورس بالاتر از بهای تمام شده پایه و سود معقول باشد، تفاوت مذکور باید برای مصارف عمومی به طور مثال برای توسعه صنعت حمل و نقل هزینه شود.

  • 285

«زمستان سخت» پتروشیمی ایران آغاز شد

بحران مدیریتی در حالی دومین دارنده منابع گازی جهان را دچار چالش جدی کرده است که رسانه‌های نزدیک به دولت مدت‌ها بود «زمستان سخت اروپا و التماس آن‌ها برای گاز ایران» را نوید می‌دادند.

  • 487

تحلیل تکنیکال بورس چیست؟

تحلیل تکنیکال بورس در واقع علمی در بازارهای مالی است که در آن پیش‌بینی قیمت‌های آینده بر اساس بررسی قیمت‌های گذشته صورت می‌گیرد.

  • 271

وضعیت حاد در بانک های 4 استان کشور

نرخ تسهیلات به سپرده ها پس از کسر سپرده قانونی در مهر ماه امسال، در 4 استان کشور بالاتر از 100 درصد بوده که اتفاقی خطرناک در اقتصاد قلمداد می شود. به باور برخی تحلیل گران این رویداد می تواند موجب رشد فزاینده نقدینگی شده و از این حیث این 4 منطقه را میدان انفجار نقدینگی می دانند.

  • 1934

بیشترین رشد قیمت سهام بانکی به سامان رسید

در اولین روز هفته معاملات بورس و فرابورس تهران، شاهد تغییرات اندک شاخص سهام بانک‌ها و موسسات اعتباری در بازار سرمایه بودیم.

  • 1740

بیشترین رشد قیمت سهام انبوه سازی، املاک و مستغلات به وتوس رسید

در اولین روز کاری هفته معاملات بورس وفرابورس تهران شاهد افت شاخص سهام شرکت های انبوه سازی،املاک و مستغلات دربازار سرمایه بودیم.

  • 675

وصول ۲۷۰ هزار میلیارد تومان مالیات در ۷ ماه/ درآمد مالیاتی مهر ۵۰ هزار میلیارد تومان شد

با توجه به آمارهای سازمان امور مالیاتی طی ۷ ماهه سال جاری حدود ۲۷۰ هزار میلیارد تومان مالیات وصول شده است و درآمد مالیاتی مهر ماه ۵۰ هزار میلیارد تومان بوده است.

  • 361