کارآفرینی به مثابه توسعه اقتصادی

کارآفرینی به مثابه توسعه اقتصادی

ندا لهردی دنیای اقتصاد : در سال‌های اخیر معمولا رویدادهای جذاب و خبرساز در حوزه استارت‌آپ‌ها بیشتر در دایره سیلیکون ولی بوده‌اند. اما بد نیست سری هم به اکوسیستم فوق‌العاده جذاب و پویای استارت‌آپ‌ها در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (MENA) بزنیم. ممکن است بپرسید، چرا؟ دلایل این موضوع خیلی ساده است. در واقع کشورهای این منطقه به خاطر موقعیت در حال توسعه شان، تمایل و انگیزه بیشتری برای استفاده از ایده‌های نوآورانه و تکنولوژی‌های روز در راستای پیشرفت با سرعت بیشتر، دارند. علاوه بر این، منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا جمعیت قابل‌توجهی دارند که بسیاری از آنها معمولا با یک زبان واحد یعنی عربی، می‌نویسند و می‌خوانند. هر چند شرایط ایران به‌عنوان یک کشور فارسی زبان با فرهنگ و جامعه‌ای متفاوت در میان این کشورها کمی پیچیده است، اما جهان عرب هم شامل کشورهایی با قومیت‌ها و فرهنگ‌های متفاوت است. در نهایت همه اینها، موقعیت متنوع و خاصی را در این منطقه ایجاد می‌کند که می‌تواند برای اکوسیستم فعالیت‌های استارت‌آپی و سرمایه‌گذاری جالب باشد.

یکشنبه 30 تیر 1398 ساعت 1:35

به گزارش شبکه خبری بانک و بیمه "بینا" به نقل از دنیای اقتصاد 

کارآفرینی به مثابه توسعه اقتصادی

چشم‌انداز تامین سرمایه

آمار و اطلاعات نشان می‌دهد که منطقه MENA در طول پنج سال گذشته روند رشد ثابت را در معاملات مالی و سرمایه‌گذاری، پشت سر گذاشته است. این موضوع از دید تحلیلگران و فعالان استارت‌آپ‌ها دور نمانده است. استارت‌آپ Magnitt در دبی که در واقع اطلاعات مربوط به سرمایه‌گذاری‌های ریسک‌پذیر را برای استارت‌آپ‌های جهان عرب ارائه می‌دهد، به تازگی گزارش سالانه خود را منتشر کرده است. این گزارش نشان می‌دهد که حجم معاملات سرمایه‌گذاری در استارت‌آپ‌های منطقه MENA با افزایش ۸۰ درصدی از سال ۲۰۱۵ و رشد ۳ درصدی از سال ۲۰۱۷، به ۳۶۶ معامله در سال ۲۰۱۸ رسیده است. همچنین بر اساس گزارش Magnitt، مجموع سرمایه‌گذاری‌های انجام شده در این منطقه به حدود ۷۹۳ میلیون دلار رسیده است که بیش از ۸۰ درصد آن به‌طور مستقیم و روی استارت‌آپ‌های نوپا انجام شده است.

البته اکوسیستم استارت‌آپی منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا هنوز کاملا در مرکز توجه سرمایه‌گذاران جهانی قرار نگرفته‌اند. دو استارت‌آپ خاص در این منطقه هستند که توانسته‌اند با سرمایه‌گذاری مستقیم و کلان خارجی راه‌اندازی بشوند و شکل بگیرند. استارت‌آپ تاکسی آنلاین Careem در دبی آنقدر توجه رسانه‌های حوزه تکنولوژی در آمریکا را به خود جلب کرد تا در نهایت بعد از شایعات و حواشی زیاد، شرکت بزرگ و شناخته شده آمریکایی اوبر آن را با قیمت ۱/ ۳ میلیارد دلار خرید. شرکت Careem که بارها پیشنهاد خرید توسط اوبر را رد کرده بود، در مجموع ۷۵۰ میلیون دلار از سرمایه‌گذاران بزرگی مانند Didi Chuxing چینی، Kingdom Holding Company، Rakuten و بسیاری از شرکت‌های مهم و مطرح جهان دریافت کرد. جدیدترین سرمایه‌گذاری انجام‌شده در Careem مبلغ ۲۰۰ میلیون دلار و مربوط به ماه اکتبر سال گذشته میلادی بوده است. شرکت سوق Souq هم که در حوزه تجارت الکترونیکی در دبی فعال است، در سال ۲۰۱۷ با قیمت ۵۸۰ میلیون دلار توسط غول تجارت الکترونیک دنیا یعنی شرکت آمازون خریده شد. آمازون قبل از خرید Souq، در مجموع ۴۶۰ میلیون دلار در این استارت‌آپ سرمایه‌گذاری کرده بود.

جغرافیای جذب سرمایه خاورمیانه

هر دو این شرکت‌ها در دبی در کشور امارات‌متحده‌عربی قرار دارند و این موضوع می‌تواند معنادار باشد. با نگاهی به سهم کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا از سرمایه‌گذاری‌های استارت‌آپی، مشخص می‌شود که امارات متحده عربی با فاصله قابل‌توجهی از کشورهای دیگر این منطقه، بیشترین میزان این سرمایه‌گذاری‌ها را به خودش اختصاص داده است. گزارش Magnitt نشان می‌دهد که ۳۰ درصد از کل سرمایه‌گذاری‌های انجام شده در استارت‌آپ‌های منطقه MENA در سال ۲۰۱۸، در اختیار شرکت‌های مستقر در امارات است. ممکن است تصور کنید که این اتفاق با توجه به شهرت این کشور به‌خاطر داشتن ثروت و دارایی‌های زیاد، چندان هم عجیب و دور از ذهن نیست. با این همه اما ۲۲ درصد از سرمایه‌گذاری‌ها در سال ۲۰۱۸ در مصر انجام شده است و بعد از آن لبنان و اردن به ترتیب با سهم ۱۰ و ۸ درصدی در جایگاه‌های بعدی قرار گرفته‌اند.

«فیلیپ باهوشی» موسس و مدیرعامل شرکت Magnitt معتقد است که امارات متحده عربی، کشور جذابی برای سرمایه‌گذاری است، چون موسسان استارت‌آپ‌های موفق در این کشور معمولا فعالان تجاری باتجربه و ماهری مانند مشاوران و مدیرانی هستند که ارتباطات گسترده و درک عمیقی از چالش‌های بوروکراتیک و صنعتی دارند. در حقیقت به خاطر همین اکوسیستم بود که فرآیند کارآفرینی مدرن خیلی زودتر از دیگر کشورهای این منطقه، در امارات‌متحده عربی پذیرفته شد. باهوشی می‌گوید: «این کشور همچنین بستر خوبی برای رشد استارت‌آپ‌های مدل بنگاه به بنگاه یا B۲B است، چون بسیاری از شرکت‌های بزرگ منطقه در حال‌حاضر در این کشور مستقر هستند. بنابراین امارات می‌تواند فضای خوبی برای آزمون و خطا را در اختیار این نوع استارت‌آپ‌ها قرار دهد چون نفوذ ابزارهای دیجیتال و تکنولوژیک در میان مردم این کشور بالاست و آنها تمایل زیادی برای صرف هزینه در این زمینه دارند.»

«حسن حیدر» از صندوق سرمایه‌گذاری ۵۰۰ Startups معتقد است که دیگر کشورهای حوزه خلیج‌فارس همچنان تلاش می‌کنند تا بتوانند با گسترش فضای کارآفرینی‌شان، سرمایه‌های بیشتری از کشورهای دیگر جهان را جلب کنند. به عقیده او، کویت نمونه خوبی در این زمینه است. حیدر می‌گوید: «کویت خانه فعالان تجاری ممتاز است و البته نسبت به دیگر کشورهای منطقه، توانسته است میزان زیادی سرمایه خارجی جذب کند. کویت تنها کشور منطقه است که در طول سه سال گذشته به‌طور مداوم سرمایه‌ای با ارزش بیش از ۱۰۰ میلیون دلار جذب کرده است. این معاملات شامل شرکت تحویل غذای Talabat است که در ماه فوریه سال ۲۰۱۵ با قیمت ۱۷۰ میلیون دلار توسط شرکت آلمانی راکت اینترنت Rocket Internet خریده شد و البته شرکت Carriage که آن هم در سال ۲۰۱۷ با قیمتی در حدود ۱۰۰ میلیون دلار توسط شرکت آلمانی Delivery Hero خریداری شد.

به‌جز کویت، عربستان سعودی هم در زمینه استارت‌آپ‌ها رشد کرده است. این رشد تا حد زیادی مربوط به تحولاتی است که در حوزه کارآفرینی در این کشور ایجاد شده؛ موضوعی که در گذشته نگرش منفی به آن وجود داشت. حالا در این کشور حتی تمایل زیادی برای حمایت از کارآفرینانی که کسب و کار نوآورانه‌ای راه‌اندازی کرده‌اند، وجود دارد. بحرین هم برای نزدیک شدن به دیگر کشورهای در حال رشد منطقه در عرصه تکنولوژی، گام‌های بلندتری برمی‌دارد. مقامات این کشور، کارآفرینان از سراسر دنیا را به این کشور دعوت می‌کنند. به گفته حسن حیدر، راه‌اندازی یک استارت‌آپ در بحرین بین ۴۰ تا ۵۰ درصد ارزان‌تر از امارات متحده‌عربی تمام می‌شود و از طرفی این کشور جمعیت تحصیلکرده زیادی دارد که اغلب آنها به زبان انگلیسی مسلط هستند.

اما در مصر وضعیت متفاوت است. از نظر کارآفرینان کشورهای منطقه خلیج‌فارس هزینه آوردن افراد خبره و باتجربه و راه‌اندازی یک استارت‌آپ در این کشور نسبتا بالاست. هزینه زندگی در مصر بسیار بسیار پایین است، جمعیت زیاد است، اجباری برای ورود افراد بااستعداد و خبره از خارج وجود ندارد و این کشور مشکلات و معضلات زیادی دارد که باید حل شوند. از طرفی نیروی تحصیلکرده زیادی در حوزه تکنولوژی در این کشور وجود دارد که انگیزه کافی برای حل این مشکلات را دارند. استارت‌آپ‌های مصری گستره متنوعی از فین‌تک‌ها تا استارت‌آپ‌های حوزه غذا دارند. استارت‌آپی به نام SWVL که در زمینه حمل و نقل عمومی در مصر فعالیت می‌کند، در سال گذشته میلادی توانست در مرحله اول ۸ میلیون دلار و در مرحله دوم ۳۰ میلیون دلار سرمایه دریافت کند. استارت‌آپ Wuzzuf هم برای راه‌اندازی سایت و پلت‌فرم کاریابی خودش سرمایه ۸ میلیون دلاری جذب کرد. از طرف دیگر مصر با چالش‌های دیگری هم مواجه است. با وجود پتانسیل بالای بازار مصر برای رشد استارت‌آپ‌ها، قدرت خرید در این کشور پایین‌تر از کشورهای ثروتمندتر است. این به معنای آن است که کار کردن در استارت‌آپ‌های مصری چندان ساده نیست. این استارت‌آپ‌ها برای رسیدن به رشد و درآمد بالا مجبورند بزرگ‌تر فکر کنند. با توجه به روند سریع رشد استارت‌آپ‌ها در منطقه MENA، سوال منطقی این است که سرمایه‌ها از کجا می‌آیند و اینکه آیا این سرمایه‌ها همچنان در دسترس هستند؟

 سرمایه به مثابه دارایی

آمارهای منتشر شده از سوی Magnitt نشان می‌دهد که در سال ۲۰۱۸ بیش از ۱۵۵ موسسه مالی در استارت‌آپ‌های کشورهای منطقه MENA سرمایه‌گذاری کرده‌اند که این رقم در مقایسه با سال ۲۰۱۷ رشد ۵درصدی داشته است. این موسسات شامل دفاتر کاری خانوادگی، گروه‌های مالی و سرمایه‌گذاری ریسک‌پذیر و شرکت‌های سنتی سرمایه‌گذاری می‌شود. باهوشی در این مورد معتقد است: «این جنبش از طرف دولت‌های کشورهای منطقه شکل گرفته است که روی کارآفرینی به‌عنوان راهکاری برای تحول اقتصادی متمرکز شده‌اند.» به عقیده حسن حیدر هم، بحرین نمونه خوبی از تلاش‌های دولتی در جهت جذب سرمایه برای استارت‌آپ‌ها است. مقامات این کشور تلاش زیادی برای بهبود اکوسیستم کارآفرینی آن می‌کنند و برای این کار، برنامه‌ها و استراتژی‌های جدی دارند. تعدادی از سرمایه‌گذاران مصری هم در اکوسیستم کارآفرینی داخلی و هم در استارت‌آپ‌های منطقه سرمایه‌گذاری کرده‌اند.

استارت‌آپ ۵۰۰ در خاورمیانه

صندوق سرمایه‌گذاری ۵۰۰ Startups یکی از فعال‌ترین صندوق‌های سرمایه‌گذاری در خاورمیانه است که از زمان ورودش به این منطقه در سال ۲۰۱۶ و ایجاد صندوق متمرکز در این منطقه، در بیش از۱۰۰ استارت‌آپ خاورمیانه سرمایه‌گذاری کرده است. دیگر سرمایه‌گذاران فعال این منطقه شامل Partners (MEVP)، Middle East Investment ، Wamda Capital و شتاب‌دهنده Flat۶Labs هستند. با این همه همچنان کارشناسان معتقدند چالش‌های مختلفی برای سرمایه‌گذاری در استارت‌آپ‌های این منطقه و همچنین کمبود سرمایه‌گذاری‌های منطقه‌ای وجود دارد. حیدر می‌گوید: «هرچند فعالیت‌های کارآفرینی در این منطقه کمی رشد کرده است، اما این رشد هنوز هم آنقدرها قابل‌توجه نیست. تنها گروه نه‌چندان بزرگی از سرمایه‌گذاران محلی هستند که حاضر به سرمایه‌گذاری ریسک‌پذیر در استارت‌آپ‌ها هستند. با این اوصاف از آنجا که در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، سرمایه به مثابه دارایی است، فرآیند جذب سرمایه نه تنها برای استارت‌آپ‌ها، بلکه برای صندوق‌های سرمایه‌گذاری منطقه هم بسیار سخت است.

به عقیده حسن حیدر، صندوق‌های سرمایه‌گذاری پیشرو در این منطقه واقعا به سختی کارشان را آغاز کرده و با اینکه نقش حمایت‌گری در اکوسیستم کارآفرینی منطقه دارند، اما همچنان با سختی‌های زیادی مواجه هستند. به‌طور مشخص یک صندوق سرمایه‌گذاری عربستان سعودی ۴۵ میلیارد دلار به صندوق سرمایه‌گذاری شرکت سافت‌بانک کمک کرده است، اما این سرمایه به‌صورت مستقیم به استارت‌آپ‌های منطقه نرسیده است. حیدر می‌گوید: «ما به ۱۰ برابر صندوق سرمایه‌گذاری بیشتر نیاز داریم تا استارت‌آپ‌های منطقه فعال‌تر شوند.» این در حالی است که سرمایه‌گذاران خارجی هم نباید فرصت‌های سرمایه‌گذاری را در اکوسیستم کارآفرینی این منطقه از دست بدهند. با این همه اما اکوسیستم کارآفرینی و استارت‌آپی خاورمیانه و شمال آفریقا هنوز در ابتدای راه قرار دارد. با افزایش تعداد شرکت‌های حوزه تجارت الکترونیک، لجستیک و فین تک در این منطقه و رشد بیشتر آنها، همچنان نفوذ سرمایه‌گذاری ریسک‌پذیر و دنیای تکنولوژی در این منطقه بیشتر و بیشتر می‌شود. سرمایه‌گذاری ریسک‌پذیر یک برنامه بلندمدت است و خاورمیانه هم از این قاعده مستثنی نیست.

این مطلب برایم مفید است

ثبت نظر

ارسال

نمایش‌

بی توجهی به کارکنان نفت در تعیین پاداش پایان خدمت کارکنان دولت!

بر اساس لایحه بودجه ۱۴۰۲ در سال آینده پاداش پایان خدمت کارکنان در ازای هر سال خدمت و به میزان حداکثر تا سی سال ۵۲۰ میلیون تومان پیش‌بینی شده که نسبت به امسال ۷۵ میلیون تومان اضافه شده است.

  • 403

2877 میلیارد دلار ثروت نفتی برباد رفته در 12 سال تحریم

برای فهم بهتر مقدار هزینه 2877 میلیارد دلاری وارد شده از صادرات نفتی از دست رفته تا پایان سال میلادی گذشته، می‌توان به ارزش ریالی آن با توجه به قیمت دلار در بازارهای امروز اشاره کرد که بالغ بر 100.7 هزار هزار میلیارد تومان می‌شود.

  • 408

رحیمی: در لایحه بودجه ۱۴۰۲ هیچ افزایش قیمتی برای حامل‌های انرژی دیده نشده است/ معافیت برای خانوارهای کم‌درآمد

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: سال آینده هیچ افزایش قیمتی برای حامل‌های انرژی از جمله بنزین، گازوئیل و گاز را نداریم و این موضوع اصلاً در بودجه سال ۱۴۰۲ نیامده است.

  • 479

اشتباه بانک مرکزی در آبان ماه

سید احسان خاندوزی، سخنگوی اقتصادی دولت : نرخ ارز در سامانه نیما متغیر خواهد بود. بخشی از مشکلی که در آبان و آذر ماه به وجود آمد بود. اشتباه در تخصیص ارز در یکی از زیرمجموعه های بانک مرکزی بود و موجب شد واردات برای کالاهایی که با درهم باید وارد می شد با محدودیت همراه شود .که باعث شد این موضوع القا ش ...

  • 478

قیمت قطعات یدکی در بازار سلیقه ای شد/ خبری از نظارت نیست

رئیس اتحادیه تعمیرکاران خودرو با اعلام اینکه قیمت قطعات یدکی گران شده اما قیمت دستمزد تعمیرکاران خودرو تغییر نکرده است، گفت: در حال حاضر قیمت قطعات یدکی خودرو بسیار بالاست و هیچ نظارتی در این رابطه انجام نمی شود.

  • 475

کارنامه روحانی و رئیسی در کنترل تورم

«تورم را نصف و سپس تک‌رقمی خواهیم کرد»؛ این دقیقا وعده‌ای بود که سیدابراهیم رئیسی در انتخابات سال گذشته داد. اکنون 16 ماه از آغاز به کار دولت او می‌گذرد و بررسی‌ها نشان می‌دهد رئیسی و دولتش در کنترل تورم طی این مدت، نسبت به بازه زمانی مشابه در دولت روحانی، ناکام بوده‌اند.

  • 397

سابقه بیمه خریدنی نیست ولی یک استثنا دارد

سابقه بیمه خریدنی نیست مگر اینکه فرد به ۶۰ سال رسیده باشد و برای بازنشسته شدن نیاز به خرید سابقه بیمه داشته باشد.

  • 569

مردم بیشتر چه خانه‌هایی می‌خرند؟

فشار تقاضا برای واحدهای کوچک متراژ و قدیمی نمایه غالب در این بازار است.

  • 340

اقتصاد کلان چیست؟

ه علت تاثیرگذاری وضعیت اقتصادی بر تمامی افراد، مسائل اقتصاد کلان، نقش مهمی را در مباحثات سیاسی ملی ایفا می‌کنند. شرکت‌کنندگان در انتخابات از وضعیت اقتصادی آگاه هستند و می‌دانند که سیاست‌های دولت می‌تواند از راه‌های قابل‌توجهی بر اقتصاد، تاثیرگذار باشد.

  • 387

چرا مردم تمایلی به بیمه‌های زندگی ندارند؟

یک مدیر بیمه‌ای ضمن تشریح برخی دلایل عدم توجه مردم به بیمه‌های زندگی، گفت: :‌ یکی از مهمترین دلایل تورم و کاهش ارزش پول است که مردم متناسب با شرایط تصمیم می‌گیرند.

  • 532

قطار سریع السیر در بازار سکه

برخی از سکه بازان با اشاره به اظهارات اخیر رئیسی درباره قطار پیشرفت به کنایه می گفتند نرخ دلار این روزها سوار قطار سریع السیر شده و ایستگاه ها را یکی پس از دیگری طی می کند. همین امر موجب شده سکه بازان تحت هیجان افزایش قیمت دلار در موقعیت خرید قرار بگیرند.

  • 498

نقش موثر اصناف در تنظیم بازار و توزیع کالاهای اساسی

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت قزوین با تاکید بر نقش مهم اصناف در پیشبرد اهداف اقتصادی کشور و توزیع کالا و خدمات بین جامعه گفت: بدون همراهی و حضور موثر اصناف هیچ برنامه‌ای در بازار قابلیت اجرا و عملیاتی شدن ندارد.

  • 397

احتمال تغییر سن و سابقه بازنشستگی در بودجه ۱۴۰۲/ کدام صندوقها با بودجه دولت سرپا هستند؟

دولت برای جلوگیری از تشدید چالش در صندوقهای بازنشستگی بایستی پیشنهادهای تحولی در حوزه صندوق‌های بازنشستگی و اصلاح سن و سابقه بازنشستگی در بودجه سال ۱۴۰۲ لحاظ کند.

  • 1787

پول مازاد فروش خودرو در بورس کالا به جیب خودروساز می‌رود؟

عضو هیات رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: اگر قیمت معامله شده خودرو در بورس بالاتر از بهای تمام شده پایه و سود معقول باشد، تفاوت مذکور باید برای مصارف عمومی به طور مثال برای توسعه صنعت حمل و نقل هزینه شود.

  • 285

«زمستان سخت» پتروشیمی ایران آغاز شد

بحران مدیریتی در حالی دومین دارنده منابع گازی جهان را دچار چالش جدی کرده است که رسانه‌های نزدیک به دولت مدت‌ها بود «زمستان سخت اروپا و التماس آن‌ها برای گاز ایران» را نوید می‌دادند.

  • 487

تحلیل تکنیکال بورس چیست؟

تحلیل تکنیکال بورس در واقع علمی در بازارهای مالی است که در آن پیش‌بینی قیمت‌های آینده بر اساس بررسی قیمت‌های گذشته صورت می‌گیرد.

  • 271

وضعیت حاد در بانک های 4 استان کشور

نرخ تسهیلات به سپرده ها پس از کسر سپرده قانونی در مهر ماه امسال، در 4 استان کشور بالاتر از 100 درصد بوده که اتفاقی خطرناک در اقتصاد قلمداد می شود. به باور برخی تحلیل گران این رویداد می تواند موجب رشد فزاینده نقدینگی شده و از این حیث این 4 منطقه را میدان انفجار نقدینگی می دانند.

  • 1943

بیشترین رشد قیمت سهام بانکی به سامان رسید

در اولین روز هفته معاملات بورس و فرابورس تهران، شاهد تغییرات اندک شاخص سهام بانک‌ها و موسسات اعتباری در بازار سرمایه بودیم.

  • 1747

بیشترین رشد قیمت سهام انبوه سازی، املاک و مستغلات به وتوس رسید

در اولین روز کاری هفته معاملات بورس وفرابورس تهران شاهد افت شاخص سهام شرکت های انبوه سازی،املاک و مستغلات دربازار سرمایه بودیم.

  • 675

وصول ۲۷۰ هزار میلیارد تومان مالیات در ۷ ماه/ درآمد مالیاتی مهر ۵۰ هزار میلیارد تومان شد

با توجه به آمارهای سازمان امور مالیاتی طی ۷ ماهه سال جاری حدود ۲۷۰ هزار میلیارد تومان مالیات وصول شده است و درآمد مالیاتی مهر ماه ۵۰ هزار میلیارد تومان بوده است.

  • 361