دو نقصان بزرگ در مدیریت بازارهای کالا

دو نقصان بزرگ در مدیریت بازارهای کالا

محمدحسین بابالو دنیای اقتصاد : تلاش برای مدیریت بازار به کمک دستورالعمل یا سامانه‌های مختلف در شرایط فعلی که اغلب بازارها با رکود دست و پنجه نرم می‌کنند از جمله اقداماتی است که هم به بدنه اقتصادی جامعه هزینه وارد کرده و هم کارآیی چندانی ندارد؛ همان‌طور که تاکنون نداشته است. در کنار این رویکرد شاهد هستیم که بهای بسیاری از کالاها به‌صورت مستقیم یا غیرمستقیم با نوسان قیمت دلار نیمایی تعیین می‌شود که این هم یک نقیصه جدی برای بازار است آن هم در شرایطی که دلار نیمایی هفته‌هاست در یک مسیر صعودی مستمر حرکت کرده است. این دو رخداد دو نقیصه جدی برای مدیریت بازار است آن هم در شرایطی که نیاز به آزادی عمل معاملاتی مخصوصا برای مواد اولیه به وضوح حس می‌شود.

دوشنبه 10 تیر 1398 ساعت 4:40

به گزارش شبکه خبری بانک و بیمه "بینا" به نقل از دنیای اقتصاد 

دو نقصان بزرگ در مدیریت بازارهای کالا

دو باگ برای یک بازار

در گزارش روز دوشنبه به بخش‌هایی از انتقادات به خرید مواد اولیه در چارچوب سامانه بهین‌یاب پرداختیم آن هم در شرایطی که رکود در بازار داخلی جدی است و این روند کلی می‌تواند به نگرانی‌های جدیدی در بازار آن هم در فاز تولید واقعی منجر شود. این درحالی است که سهمیه‌های اختصاص یافته برای خرید در شرایط فعلی بعضا به مدت‌های طولانی و حتی ۶ ماهه و یک‌ساله هم گسترش یافته است یعنی تمامی امکانات خرید از این مسیر برای متقاضیان فراهم شده تا شاید حداقل تقاضای موجود هم به دام افتد. در این شرایط باز هم شاهد سختگیری‌های جدید بر سر راه خرید مواد اولیه به اسم اصلاح سامانه بهین‌یاب یا سامانه‌های مشابه هستیم آن هم در شرایطی که فعلا مشکل اصلا در بهین‌یاب نیست بلکه بازار با ضعف تقاضا روبه‌روست و ما طرف عرضه را هم محدود می‌کنیم تا فشار یک‌طرفه بر بازار را به یک نیروی دو طرفه تبدیل کنیم. هم‌اکنون برخی تصمیمات دولتی، سهمیه‌های خرید در کنار مکانیزم‌های جایگزین و حتی نیاز به اصلاحاتی هرچند موقتی برای شیوه پرداخت مالیات یا حق‌بیمه در کنار ضعف واقعی تقاضا و رکود به یک مشکل خودساخته بدل شده و در فاز دوم داستان قیمت‌گذاری بر پایه دلار نیمایی هم مشکل مضاعف بازار است یعنی دو باگ جدی را در مدیریت بازار شاهد هستیم که این دو نقیصه می‌تواند روزهای سخت فعلی برای صنعت را عمیق‌تر کند.

در مورد باگ اول و همان اعمال انحصار برای خریدار مواد اولیه به هر شیوه‌ای، باید باز هم به بررسی رخدادها و جوانب امر پرداخت. هم‌اکنون بهین‌یاب یکی از گسترده‌ترین حوزه‌های شناسایی تقاضا در بخش صنعت است؛ اگرچه تمامی اطلاعات موجود در آن درخصوص میزان تولید و شرایط مشابه به‌صورت خوداظهاری بوده و احتمالا‌ واحدهای تولیدی هر چند وقت یک بار اطلاعات خود را در این سامانه بارگذاری کرده‌‌اند. البته این سامانه به‌صورت برخط بر داده‌های مشابهی همچون میزان پرداخت مالیات ارزش افزوده واحد تولیدی یا حق بیمه، شرایط مالکیتی بنگاه و ویژگی‌های ثبتی، میزان مصرف برق و آب و تلفن و حتی اینترنت یا گاز طبیعی و سایر حامل‌های سوختی و درج میزان فروش و این قبیل اطلاعات دسترسی ندارد و بارها عدم کارآیی آن را خاطرنشان ساخته ‌ایم.

اما هم‌اکنون سامانه موازی جدیدی در مسیر آغاز به‌کار قرار گرفته و واحدهای تولیدی ملزم به درج اطلاعات فروش خود در این سامانه جدید هستند. البته ذات شفافیت قطعا مورد توجه است ولی این بازی‌ها بیشتر به حوزه مالیات ارزش افزوده بازمی‌گردد و به‌جای این قبیل سامانه‌نویسی‌ها بهتر نبود داده‌های مربوط به پرداخت و دریافت مالیات ارزش افزوده را به‌صورت برخط بر همین بهین‌یاب فعلی بارگذاری می‌کردیم که نه زمان طولانی از بدنه کارشناسی برای این قبیل ایده‌پردازی‌ها هدر نمی‌رفت و هم منابع کشور در این خصوص اتلاف نمی‌شد.  از سوی دیگر شاید این قبیل سامانه‌نویسی‌ها از توجیه کلی برخوردار باشد ولی باید پرسید که آیا منافع این بازی‌ها به نسبت هزینه‌های آن با اصول مدیریت بازار در دنیای امروز همخوانی دارد؟ سوال دیگر اینکه اصلا این سامانه‌ها قرار است دقیقا چه کار کنند؛ احتمالا قرار است جلوی دلال‌ها را بگیرند آن هم در شرایطی که اصلا واسطه‌گری در این روزهای دشوار به نسبت ریسک آن صرفه اقتصادی چندانی ندارد و کاهش نرخ در هفته‌های گذشته در نهایت به زیان بسیاری از واسطه‌ها تمام شده است. در این شرایط باید نتیجه عملکرد را در حمایت از تولید مشاهده کنیم نه سختگیری‌های جدید برای خرید مواد اولیه. به‌عنوان یک نمونه مشخص می‌توان گفت که داده‌های جمع‌آوری شده اخیر می‌تواند به کمک واحدهای تولیدی بیاید تا تولیدکنندگان واقعی با میزان بالاتر خرید مواد اولیه و فروش محصول یا صادرات را شناسایی کرد و از منابع بانکی یا صندوق توسعه مالی برای تامین مالی آنها بیشتر بهره برد. از سوی دیگر رهگیری محموله‌ها بعد از خرید مواد اولیه می‌تواند به‌صورت اتفاقی به راستی‌آزمایی واحدهای تولیدی در مورد هدف اصلی خرید مواد اولیه منجر شود که در نهایت اعتماد به این سامانه را افزایش می‌دهد.

شرایط حساس و تصمیمات حساس‌تر اما دیر

اگر در روزهای التهاب نرخ برای مساعد شدن بازار تصمیمی اخذ می‌شود باید در همان بازه زمانی اجرایی شود و تعویق آن به آینده در کنار تغییر سریع شرایط در بازار نه تنها به نفع مدیریت بازار و حمایت از تولیدکننده نخواهد بود بلکه می‌تواند زیان‌بار باشد. در شرایط فعلی باید پذیرفت که رکود وجود دارد و هرگونه حمایت از تولیدکننده برای خرید مواد اولیه و تداوم فرآیند تولید یک اصل به‌شمار می‌رود. این درحالی است که مداخله دولت در بازار همیشه مطرود بوده و در شرایط رکودی فعلی این وضعیت بدتر از گذشته خواهد بود زیرا دقیقا نقض غرض خواهد شد. زمانی برای اخراج واسطه‌ها از بازار تلاش شد تا مواد اولیه فقط به‌دست تولیدکننده واقعی برسد ولی در شرایط فعلی این هدف به دشواری‌های جدیدی منتهی شده است. این درحالی است که رانت دلار ۴۲۰۰ تومانی دلیل اصلی اختلاف قیمت‌ها بود و در شرایط فعلی که قیمت دلار نیمایی پایه اصلی قیمت‌گذاری در بورس کالا به‌شمار می‌رود و بسیاری به همین نرخ هم نقد دارند اما دلیل بزرگی که مداخله دولت را در بازارها توجیه کند دیده نمی‌شود. حال در شرایطی که دخالت دولت توجیه‌پذیر نیست ایجاد یک سامانه جایگزین هم برای مدیریت بازار نه تنها توجیه ندارد، بلکه تنها به افزایش مشکلات منجر خواهد شد که در شرایط سخت رکودی فعلی بیش از منتفع شدن اهالی صنعت به دشواری‌های بازار دامن می‌زند. از سوی دیگر آزادی جریان خرید مواد اولیه در بورس کالا یک حق برای همه اهالی صنعت است و محدود شدن این حق حتما به دلایل متقنی نیاز دارد که هم‌اکنون شاهد آن نیستیم.

در شرایط فعلی و در اغلب بازه‌های زمانی دخالت در بازار به نام مدیریت بازار صحیح نیست. همه به تقاضا نیاز داریم نه مدیریت عرضه که البته دلیل این اقدامات در زمان نادرست را باید همان عدم چابکی دستگاه‌های دولتی به‌شمار آورد که در کشور ما بعضا به یک عرف مدیریتی اقتصادی بدل شده است.

گویا هنوز دولت تمایل ندارد دست از مدیریت بازار بردارد و به اصول اساسی در علم اقتصاد تمکین کند. نظام عرضه وتقاضا بهتر از دستورات دولتی کار می‌کند آن هم در شرایطی که همه دنیا اصول اصلی مدیریت بازار را بر پایه آزادی عمل معاملاتی پذیرفته‌اند. در بازارهای داخلی مدیریت اوضاع مخصوصا برای کالاهایی که در بورس کالا مورد معامله قرار می‌گیرند به‌شدت ساده است اگر بپذیریم که برخی از رویکردهای سنتی از ذات غلط است و در شرایط فعلی نه تنها پاسخگوی نیازها نیست بلکه به مشکلات نیز  دامن می‌زند.

جایگاه حساس بورس کالا در اقتصاد

در بورس کالا دو گروه معاملاتی اصلی یعنی محصولات صنعتی و محصولات پتروشیمی و پالایشی در دو بازار مختلف مورد معامله قرار می‌گیرند آن هم در شرایطی که این دو حوزه اصلی بخش اعظم ارزش معاملات بازار فیزیکی را به خود اختصاص داده‌ است. در سال‌جاری تا پایان خردادماه ارزش معاملات بازار فیزیکی بورس کالا نزدیک به ۳۱هزارمیلیارد تومان بوده است که رقم برجسته‌ای به‌شمار می‌رود. از این رقم بیش از ۱۳ هزار میلیارد تومان به تالار محصولات صنعتی و معدنی، ۲/ ۱۰ هزار میلیارد تومان به بازار پتروشیمی‌ها و بیش از ۷هزار میلیارد تومان آن به بازار فرآورده‌های نفتی اختصاص یافته است. این ارقام نشانه‌ای بسیار بزرگ از اهمیت معاملات در بورس کالاست و نشان می‌دهد که نبض این بازارها قطعا در بورس کالا می‌تپد. امسال در بازار محصولات صنعتی بورس کالا ۸/ ۱ میلیون تن، پتروشیمی یک میلیون و ۷۰ هزار تن و فرآورده‌های نفتی و پالایشی ۳۳/ ۲ میلیون تن حجم معاملات بوده است که قطعا از این ارقام نمی‌توان در محاسبات صرف‌نظر کرد.

البته ذات آزادی عمل معاملاتی در بورس کالا به معنی تبعیت کامل از نظام عرضه و تقاضاست آن هم در شرایطی که نه خبری از دلار ۴۲۰۰ تومانی است و نه سقف مجاز رشد قیمت‌ها اعمال می‌شود. در این شرایط سختگیری بر میزان خرید واحدهای تولیدی نه تنها توجیه‌پذیر نیست، بلکه مخرب بازار خواهد بود آن هم در شرایطی که اعمال هرگونه محدودیت برای خرید مواد اولیه واحدهای صنعتی در شرایط رکودی به هیچ عنوان توجیه‌پذیر نیست زیرا حداقل خروجی آن رشد قیمت تمام شده مواد اولیه برای واحدهای تولیدی و افزایش هزینه تولید را در نهایت در بر می‌گیرد.   تجربه نشان داده است که بهترین مسیر برای مدیریت بازار عرضه امن و مستمر است. حال در شرایطی که در دو بازار پتروشیمی و فلزی (صنعتی و معدنی) در کشور بخش اعظم نیاز بازار از تولیدات داخلی تامین شده و شاهد برتری تولید داخلی بر تقاضای داخلی هستیم، یکی از ساده‌ترین کارهای موجود در جهان مدیریت همین فرآیند است آن هم در شرایطی که عرضه مازاد بر تقاضا وجود دارد.  این مطلب به این معنی است که عدم دخالت در بازار به معنی مدیریت ذاتی آن خواهد بود اگرچه پتانسیل قاچاق مواد اولیه هم در شرایط فعلی محدود است. فقط کافی است که بر عرضه مستمر کالا بر بازار نظارت شود تا بازارها به سادگی به ثبات برسند، اما این همه ماجرا نیست، زیرا داستان‌های دیگری بر واقعیت‌های بازار مواد اولیه اثرگذار هستند.

کابوس دلار نیمایی برای قیمت‌ها

قیمت‌های پایه در بورس کالا اغلب براساس متوسط هفتگی قیمت دلار نیمایی تعیین می‌شود که این سبک قیمت‌گذاری در بازار پتروشیمی‌ها نمود بیشتری دارد. حال در شرایطی که قیمت دلار نیمایی به‌صورت مستمر در مسیر افزایش قرار دارد ناخودآگاه حداقل نرخ توسط خود نهادهای حاکمیتی افزایشی شده است و البته راهی برای عقبگرد قیمتی هم وجود ندارد مگر آنکه یک عرضه‌کننده خود پیش‌قدم شده و نرخ‌های کمتری از قیمت‌های پایه رسمی را در تابلو به ثبت برساند؛ رخدادی که تاکنون (در سال‌های اخیر) به ندرت صورت گرفته و انتظار نداریم که باز هم با قدرت تجربه‌شود. این روند کلی را باید جدی گرفت، زیرا حتی در شرایطی که قیمت‌های جهانی برای فلزات یا محصولات پتروشیمی کاهشی شده است هم نمی‌توان به کاهش نرخ در بازار داخلی خوش‌بین بود. دولت گویا با این سبک قیمت‌گذاری در کنار افزایش این نرخ با دست خود قیمت‌ها را در بازار داخلی با افزایش روبه‌رو کرده است و این روند صعودی را گویا به آرامش قیمتی ترجیح می‌دهد.

این درحالی است که رشد قیمت دلار نیمایی در کنار عدم رشد قیمت دلار آزاد است یعنی اگر کالایی به هر طریق حتی قاچاق وارد شود، قیمت تمام شده آن با فرض ثبات دلار آزاد و حتی کاهش قیمت‌های جهانی، به سمت افت متمایل شده است ولی در همین شرایط قیمت تمام شده محصولات داخلی در مسیر رشد بوده و این یعنی چیزی شبیه به محدودیت فزاینده تولید در بازار داخلی. درخصوص بازارهای صادراتی هم اوضاع همین‌گونه است.

اگر در فرآیند صادرات حتی ارزآوری به نرخ آزاد باشد و به‌شیوه‌های خاص به بازار داخلی بازگشته و به نرخ سنا مورد معامله قرار بگیرد باز هم شاهد ثبات قیمت‌های صادراتی (به‌صورت ریالی) هستیم ولی هزینه تولید یا بهای داخلی این کالاها افزایشی است یعنی باز هم صادرکننده به مرور زمان متضرر خواهد شد. این شرایط یعنی صادرات هم به‌زودی به مشکل بر می‌خورد و اگر برای اصلاح شیوه قیمت‌گذاری یا کاهش مجدد قیمت دلار نیمایی یا حداقل عدم رشد این نرخ دولت پیش‌قدم نشود، نگرانی‌های جدیدی را شاهد خواهیم بود.

به نظر می‌رسد شرایط و شیوه حمایت از صنایع هر روز تغییر می‌کند و اگر قرار باشد برای هر تغییر احتمالی یک کمیته یا کارگروه تعیین شده تا پس از بررسی شرایط به یک راه‌حل دست یافته و مدیران این راه‌حل را در چارچوب بخشنامه یا هر چیزی مشابهی ابلاغ کنند تا بعد از اجرای واقعی؛ آن نقیصه یا مشکل مرتفع شود، نه بازار تا ابد روی آرامش را خواهد دید و نه فعالیت‌های مدیریتی مدیران تا ابد تمامی خواهد داشت. این رویکرد مدیریتی جز در شرایط بحرانی مدت‌هاست که در جهان منسوخ شده است و اگر همیشه همه چیز را بحرانی به‌شمار آوریم، چیزی درست نخواهد شد.

ترین‌های بورس ترین‌های فرابورس اخبار مجامع
صنایع بورسی شرکت‌های بورسی بازار نفت
بازار طلا بازار فلزات بازار پتروشیمی‌ها
بورس کالا شاخص‌های بورس تحلیل بورس
این مطلب برایم مفید است

ثبت نظر

ارسال

نمایش‌

بی توجهی به کارکنان نفت در تعیین پاداش پایان خدمت کارکنان دولت!

بر اساس لایحه بودجه ۱۴۰۲ در سال آینده پاداش پایان خدمت کارکنان در ازای هر سال خدمت و به میزان حداکثر تا سی سال ۵۲۰ میلیون تومان پیش‌بینی شده که نسبت به امسال ۷۵ میلیون تومان اضافه شده است.

  • 403

2877 میلیارد دلار ثروت نفتی برباد رفته در 12 سال تحریم

برای فهم بهتر مقدار هزینه 2877 میلیارد دلاری وارد شده از صادرات نفتی از دست رفته تا پایان سال میلادی گذشته، می‌توان به ارزش ریالی آن با توجه به قیمت دلار در بازارهای امروز اشاره کرد که بالغ بر 100.7 هزار هزار میلیارد تومان می‌شود.

  • 408

رحیمی: در لایحه بودجه ۱۴۰۲ هیچ افزایش قیمتی برای حامل‌های انرژی دیده نشده است/ معافیت برای خانوارهای کم‌درآمد

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: سال آینده هیچ افزایش قیمتی برای حامل‌های انرژی از جمله بنزین، گازوئیل و گاز را نداریم و این موضوع اصلاً در بودجه سال ۱۴۰۲ نیامده است.

  • 479

اشتباه بانک مرکزی در آبان ماه

سید احسان خاندوزی، سخنگوی اقتصادی دولت : نرخ ارز در سامانه نیما متغیر خواهد بود. بخشی از مشکلی که در آبان و آذر ماه به وجود آمد بود. اشتباه در تخصیص ارز در یکی از زیرمجموعه های بانک مرکزی بود و موجب شد واردات برای کالاهایی که با درهم باید وارد می شد با محدودیت همراه شود .که باعث شد این موضوع القا ش ...

  • 478

قیمت قطعات یدکی در بازار سلیقه ای شد/ خبری از نظارت نیست

رئیس اتحادیه تعمیرکاران خودرو با اعلام اینکه قیمت قطعات یدکی گران شده اما قیمت دستمزد تعمیرکاران خودرو تغییر نکرده است، گفت: در حال حاضر قیمت قطعات یدکی خودرو بسیار بالاست و هیچ نظارتی در این رابطه انجام نمی شود.

  • 475

کارنامه روحانی و رئیسی در کنترل تورم

«تورم را نصف و سپس تک‌رقمی خواهیم کرد»؛ این دقیقا وعده‌ای بود که سیدابراهیم رئیسی در انتخابات سال گذشته داد. اکنون 16 ماه از آغاز به کار دولت او می‌گذرد و بررسی‌ها نشان می‌دهد رئیسی و دولتش در کنترل تورم طی این مدت، نسبت به بازه زمانی مشابه در دولت روحانی، ناکام بوده‌اند.

  • 397

سابقه بیمه خریدنی نیست ولی یک استثنا دارد

سابقه بیمه خریدنی نیست مگر اینکه فرد به ۶۰ سال رسیده باشد و برای بازنشسته شدن نیاز به خرید سابقه بیمه داشته باشد.

  • 569

مردم بیشتر چه خانه‌هایی می‌خرند؟

فشار تقاضا برای واحدهای کوچک متراژ و قدیمی نمایه غالب در این بازار است.

  • 340

اقتصاد کلان چیست؟

ه علت تاثیرگذاری وضعیت اقتصادی بر تمامی افراد، مسائل اقتصاد کلان، نقش مهمی را در مباحثات سیاسی ملی ایفا می‌کنند. شرکت‌کنندگان در انتخابات از وضعیت اقتصادی آگاه هستند و می‌دانند که سیاست‌های دولت می‌تواند از راه‌های قابل‌توجهی بر اقتصاد، تاثیرگذار باشد.

  • 387

چرا مردم تمایلی به بیمه‌های زندگی ندارند؟

یک مدیر بیمه‌ای ضمن تشریح برخی دلایل عدم توجه مردم به بیمه‌های زندگی، گفت: :‌ یکی از مهمترین دلایل تورم و کاهش ارزش پول است که مردم متناسب با شرایط تصمیم می‌گیرند.

  • 532

قطار سریع السیر در بازار سکه

برخی از سکه بازان با اشاره به اظهارات اخیر رئیسی درباره قطار پیشرفت به کنایه می گفتند نرخ دلار این روزها سوار قطار سریع السیر شده و ایستگاه ها را یکی پس از دیگری طی می کند. همین امر موجب شده سکه بازان تحت هیجان افزایش قیمت دلار در موقعیت خرید قرار بگیرند.

  • 498

نقش موثر اصناف در تنظیم بازار و توزیع کالاهای اساسی

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت قزوین با تاکید بر نقش مهم اصناف در پیشبرد اهداف اقتصادی کشور و توزیع کالا و خدمات بین جامعه گفت: بدون همراهی و حضور موثر اصناف هیچ برنامه‌ای در بازار قابلیت اجرا و عملیاتی شدن ندارد.

  • 397

احتمال تغییر سن و سابقه بازنشستگی در بودجه ۱۴۰۲/ کدام صندوقها با بودجه دولت سرپا هستند؟

دولت برای جلوگیری از تشدید چالش در صندوقهای بازنشستگی بایستی پیشنهادهای تحولی در حوزه صندوق‌های بازنشستگی و اصلاح سن و سابقه بازنشستگی در بودجه سال ۱۴۰۲ لحاظ کند.

  • 1794

پول مازاد فروش خودرو در بورس کالا به جیب خودروساز می‌رود؟

عضو هیات رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: اگر قیمت معامله شده خودرو در بورس بالاتر از بهای تمام شده پایه و سود معقول باشد، تفاوت مذکور باید برای مصارف عمومی به طور مثال برای توسعه صنعت حمل و نقل هزینه شود.

  • 285

«زمستان سخت» پتروشیمی ایران آغاز شد

بحران مدیریتی در حالی دومین دارنده منابع گازی جهان را دچار چالش جدی کرده است که رسانه‌های نزدیک به دولت مدت‌ها بود «زمستان سخت اروپا و التماس آن‌ها برای گاز ایران» را نوید می‌دادند.

  • 487

تحلیل تکنیکال بورس چیست؟

تحلیل تکنیکال بورس در واقع علمی در بازارهای مالی است که در آن پیش‌بینی قیمت‌های آینده بر اساس بررسی قیمت‌های گذشته صورت می‌گیرد.

  • 271

وضعیت حاد در بانک های 4 استان کشور

نرخ تسهیلات به سپرده ها پس از کسر سپرده قانونی در مهر ماه امسال، در 4 استان کشور بالاتر از 100 درصد بوده که اتفاقی خطرناک در اقتصاد قلمداد می شود. به باور برخی تحلیل گران این رویداد می تواند موجب رشد فزاینده نقدینگی شده و از این حیث این 4 منطقه را میدان انفجار نقدینگی می دانند.

  • 1954

بیشترین رشد قیمت سهام بانکی به سامان رسید

در اولین روز هفته معاملات بورس و فرابورس تهران، شاهد تغییرات اندک شاخص سهام بانک‌ها و موسسات اعتباری در بازار سرمایه بودیم.

  • 1761

بیشترین رشد قیمت سهام انبوه سازی، املاک و مستغلات به وتوس رسید

در اولین روز کاری هفته معاملات بورس وفرابورس تهران شاهد افت شاخص سهام شرکت های انبوه سازی،املاک و مستغلات دربازار سرمایه بودیم.

  • 675

وصول ۲۷۰ هزار میلیارد تومان مالیات در ۷ ماه/ درآمد مالیاتی مهر ۵۰ هزار میلیارد تومان شد

با توجه به آمارهای سازمان امور مالیاتی طی ۷ ماهه سال جاری حدود ۲۷۰ هزار میلیارد تومان مالیات وصول شده است و درآمد مالیاتی مهر ماه ۵۰ هزار میلیارد تومان بوده است.

  • 361